Međunarodna praksa

Izbegavanje dvostrukog oporezivanja

Vesti

15.12.2021 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Izbegavanje dvostrukog oporezivanja Izbegavanje dvostrukog oporezivanja
Srbija primenjuje međunarodne ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (UIDO) sa 60 država. Za primenu UIDO neophodna je validna potvrda o rezidentnosti ostvarioca prihoda, srpski... Izbegavanje dvostrukog oporezivanja

Srbija primenjuje međunarodne ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (UIDO) sa 60 država. Za primenu UIDO neophodna je validna potvrda o rezidentnosti ostvarioca prihoda, srpski obrazac POR-2 ili overeni prevod potvrde na obrascu koji propisije druga država. Takođe, potrebno je pružiti dokaz da je ostvarilac prihoda ujedno i stvarni vlasnik prihoda. Kao dokaz mogu poslužiti ugovor ili faktura.

Srbija primenjuje UIDO od početka prošle godine, a tokom 2020. godine naše vlasti su ga potpisale sa Japanom i Hongkongom, kao specijalnim administrativnim regionom Narodne Republike Kine, navodi na svom portalu konsalting kuća PKF. Srbija promenjuje UIDO sa svim susednim državama, kao i sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Holandijom, Austrijom, Slovenijom, Grčkom, Turskom, Rusijom i Kinom, i sa još 43 države.

U praksi to funkcioniše na sledeći način: Ukoliko kompanija koja ostvaruje prihod od dividende poseduje najmanje 25 odsto učešća u kapitalu kompanije koja isplaćuje dividende, primenjuje se niža od dve poreske stope koje se mogu primeniti. Ako kompanija koja ostvaruje prihod od dividende neposredno poseduje manje od 25 procenata učešća u kapitalu kompanije koja isplaćuje dividende, primenjuje se viša poreska stopa.

Prema opštem pravilu, prihod od pružanja usluga smatra se dobiti od poslovanja, na koju se primenjuje poreska stopa od nula odsto u zemlji izvora prihoda. Poreska stopa od 0 odsto primenjuje se ako se kamata isplaćuje vladi druge države ugovornice ili njenoj političkoj jedinici ili jedinici lokalne samouprave. Nulta stopa takođe važi ako se kamata isplaćuje centralnoj ili narodnoj banci druge države ugovornice ili finansijskoj instituciji koju kontroliše ili pretežno poseduje vlada druge države.

Za korišćenje ili za pravo korišćenja autorskog prava na književno, umetničko ili naučno delo, uključujući bioskopske filmove i filmove ili trake za televiziju ili radio, razrezan porez ne može biti veći od pet odsto bruto iznosa autorskih naknada. Za pravo korišćenja industrijske, komercijalne ili naučne opreme ili za obaveštenja koja se odnose na industrijska, komercijalna ili naučna iskustva, razrezan porez ne može biti veći od 10 odsto bruto iznosa autorskih naknada.

Za korišćenje ili za pravo korišćenja patenta, zaštitnog znaka, nacrta ili modela, plana, tajne formule ili postupka, ili kompjuterskog softvera, ili za korišćenje ili za pravo korišćenja industrijske, komercijalne ili naučne opreme ili za obaveštenja koja se odnose na industrijska, komercijalna ili naučna iskustva, razrezan porez ne može biti veći od 10 procenata bruto iznosa autorskih naknada.

UIDO označavaju plaćanja bilo koje vrste koja su primljena kao naknada za pružanje bilo koje menadžerske, tehničke ili konsultantske usluge. UIDO ne uključuje naknadu za bilo koje građevinske, montažne ili instalacione radove ili za nadzorne delatnosti u vezi sa tim radovima, koje izvrši primalac naknada za tehničke usluge. Ili za naknadu koja se smatra dohotkom primaoca, a koja se oporezuje na osnovu radnog odnosa.

Ugovori mogu imati specifičnosti u odnosu na zemlje potpisnice, pa ih svakako treba pažljivo proučiti. Dodatni uslov za primenu snižene poreske stope od pet odsto može biti obaveza je da je kompanija koja ostvaruje prihod od dividende investirala u kompaniju koja isplaćuje dividende najmanje 100.000 dolara ili ekvivalentan iznos u nacionalnoj valuti.

UIDO omogućava uklanjanje ili smanjenje poreskih prepreka koje sprečavaju ili otežavaju slobodno kretanje kapitala, roba, usluga, tehnologija i lica, zatim stimulisanje investicija rezidenata jedne države ugovornice u privredu druge države ugovornice. Tako se omogućava generalna primena načela jednakog poreskog tretmana fizičkih i pravnih lica iz Srbije koja obavljaju delatnost u drugoj državi, i obratno.

Međunarodna pravila garantuju da se visina stopa za oporezivanje prihoda ostvarenih u Srbiji i u drugoj državi ugovornici po osnovu dividendi, kamata, autorskih naknada i naknada od usluga određuje na osnovu konkretnog UIDO, a ne unutrašnjim zakonodavstvom država ugovornica. Unapređenje saradnje između poreskih organa Srbije i druge države ugovornice, smanjuje mogućnost poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.