Postignut dogovor sindikata i avio-kompanije

Izbegnut štrajk pilota u Kanadi

SvetVesti

16.9.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izbegnut štrajk pilota u Kanadi Izbegnut štrajk pilota u Kanadi
Air Canada u poslednjem trenutku postigla je privremeni dogovor sa sindikatom svojih pilota o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru, saopštila je avio-kompanija, čime je okončan... Izbegnut štrajk pilota u Kanadi

Air Canada u poslednjem trenutku postigla je privremeni dogovor sa sindikatom svojih pilota o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru, saopštila je avio-kompanija, čime je okončan spor oko plata i beneficija i izbegnut štrajk ili blokada u skorijem roku.

Avio-kompanija, koja je najveća u Kanadi, pripremala se da postepeno otkazuje letove tokom tri dana i potpuno obustavi svoje operacije već od 18. septembra. Letovi će se sada obavljati uobičajeno. Air Canada i Air Canada Rouge, koje imaju oko 670 letova dnevno, prevoze oko 110.000 putnika i tereta svakodnevno, prenosi Reuters.

Air Canada je saopštila da će uslovi novog sporazuma sa Udruženjem pilota (ALPA), koje predstavlja više od 5.200 pilota, ostati poverljivi do glasanja članova koje se očekuje da će biti završeno tokom narednog meseca. „Ugovor prepoznaje doprinos i profesionalizam pilota Air Canada, dok pruža okvir za budući rast avio-kompanije,“ navedeno je u saopštenju kompanije.

Udruženje ALPA saopštilo je da će dogovor značiti dodatnih 1,9 milijardi kanadskih dolara (1,4 milijarde američkih dolara) vrednosti za članove tokom četvorogodišnjeg perioda, što predstavlja povećanje od 46 odsto u odnosu na prethodni ugovor koji je istekao u septembru 2023. godine.

„Nakon nekoliko nedelja intenzivnih, neprekidnih pregovora, postignut je napredak po ključnim pitanjima, uključujući kompenzaciju, penzije i radna pravila,“ saopštila je ALPA. Ukoliko članovi ALPA odobre dogovor, on će se primenjivati retroaktivno, počevši od 30. septembra 2023. do 29. septembra 2027.

Dve strane su pregovarale o novom ugovoru poslednjih 15 meseci, a piloti su zahtevali plate koje bi smanjile razliku u primanjima u poređenju sa svojim kolegama u velikim američkim avio-kompanijama kao što su United Airlines. Air Canada je ranije ponudila povećanje plata za više od 30 odsto, kao i poboljšane penzijske i zdravstvene beneficije. Međutim, sindikat je naveo da ta ponuda nije dovoljna za njihove članove koji rade pod uslovima ugovorenim 2014. godine.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Mogu da dobiju sve sto zele

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.