bez putničkih letova u sredu i četvrtak

Najavljen novi štrajk pilota u kompaniji Lufthansa

BiznisEUFirme u fokusuU fokusuVesti

6.9.2022 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najavljen novi štrajk pilota u kompaniji Lufthansa Najavljen novi štrajk pilota u kompaniji Lufthansa
Piloti avio-kompanije Lufthansa su u sporu sa koncernom oko plata najavili novi, duži štrajk. Sindikat pilota, Udruženje kokpit (VC) je uz najavu štrajka u... Najavljen novi štrajk pilota u kompaniji Lufthansa

Piloti avio-kompanije Lufthansa su u sporu sa koncernom oko plata najavili novi, duži štrajk. Sindikat pilota, Udruženje kokpit (VC) je uz najavu štrajka u ponedeljak uveče dodao da „ozbiljna ponuda“ može da ga predupredi.

Nemački mediji navode da sindikat i kompanija u utorak treba da održe još jedan krug pregovora, prenosi DPA.

Lufthansa saopštila je da će u utorak dati poboljšanu ponudu pilotima u pokušaju da zaustavi eskalaciju spora o platama nakon što je sindikat rekao da će ove nedelje ponovo stupiti u štrajk, prenosi Businesstimes.com.

Putnički piloti štrajkovaće u sredu i četvrtak, a teretni od srede do petka, saopštio je sindikat koji okuplja više od 5.000 pilota.

Prethodnog petka piloti su već zaustavili domaće letove u putničkom i teretnom saobraćaju, podseća DPA i dodaje da je otkazivanje oko 800 letova pogodilo je 130.000 putnika i izazvalo haos na aerodromima. Štrajk je avio-prevoznika koštao 32 miliona evra.

Sindikat je potez obrazložio propašću pregovora o novom kolektivnom ugovoru. VC traži povećanje plata od 5,5 odsto u ovoj godini, a od 2023. godine automatsku korekciju prema stopi inflacije.

Lufthansa je poslednje ponudila paušalno povećanje plata za 900 evra. To bi u narednih 18 meseci bilo ekvivalent povišice od 18 odsto za početnike i pet odsto za kapetane.

Ova avio-kompanija je prošle sedmice osudila poziv na štrajk i pozvala pilote da se vrate pregovorima. Posle najave nove akcije, jedan portparol je izrazio žaljenje „što sindikat nastavlja sa eskalacijom.“ Štrajkovi pogađaju Lufthansine putničke i teretne letove sa domaćih aerodroma.

Lufthansine kompanije u Nemačkoj Eurowings, Lufthansa Cityline i Eurowings Discover, kao i strane, Swiss, Austrian i Brisel, lete prema planu.

  • TATJANA

    6.9.2022 #1 Author

    Ovo prelazi vec u ozbiljne obustave rada

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.9.2022 #2 Author

    Ovo je necuveno je jedna avio kompanija dozvolila…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...