IZGLEDI ZA OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE BOLJI Situacija još nesigurna u mnogim zemljama, osim u Kini, ocena MMF

SvetVesti

25.9.2020 18:00 Autor: Ljiljana Begović 0

IZGLEDI ZA OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE BOLJI  Situacija još nesigurna u mnogim zemljama, osim u Kini, ocena MMF IZGLEDI ZA OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE BOLJI  Situacija još nesigurna u mnogim zemljama, osim u Kini, ocena MMF
Portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Geri Rajs (Gerry Rice), rekao je da globalni ekonomski izgledi nisu baš tako loši kao što se procenjivalo pre... IZGLEDI ZA OPORAVAK SVETSKE EKONOMIJE BOLJI  Situacija još nesigurna u mnogim zemljama, osim u Kini, ocena MMF

Portparol Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Geri Rajs (Gerry Rice), rekao je da globalni ekonomski izgledi nisu baš tako loši kao što se procenjivalo pre samo tri meseca.

Rajs je međutim dodao da su ukupni globalni izgledi i dalje izazovni kao rezultat pandemije korona virusa i njenog uticaja na mnoge ekonomske sektore. Situacija je i dalje „nesigurna“ u mnogim zemljama u razvoju i na tržištima u usponu, osim u Kini, istakao je on, napominjući da je MMF zabrinut zbog porasta nivoa duga.

MMF je u junu dodatno produbio prognozu pada globalnog BDP za 2020. godinu na 4,9 odsto, u odnosu na aprilsku procenu o padu od tri odsto.

Geri Rajs nije iznosio nove podatke, ali je rekao da su aktuelne situacije u Kini i drugim razvijenim ekonomijama bolje od očekivanih.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

„Podaci koje dobijamo u poslednje vreme ukazuju na to da su izgledi možda nešto manje sumorni nego u vreme ažuriranja izveštaja 24. juna, budući da su neki delovi globalne ekonomije počeli da beleže zaokret“, naveo je.

Dodao je da takođe ima naznaka postepenog oporavka globalne trgovine nakon opšte blokade, čiji je cilj bio suzbijanje širenja virusa.

„Naglasio bih ipak da opasnost nije prošla i da su izgledi i dalje vrlo izazovni, pre svega za mnoga tržišta u usponu i zemlje u razvoju, uz izuzetak Kine“, kazao je Rajs.

„Zabrinuti smo da ova kriza ne poništi napredak u smanjenju siromaštva postignut poslednjih godina i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja”, rekao je Rajs, misleći na ciljeve UN utvrđene pre pet godina za iskorenjivanje siromaštva i nejednakosti, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...