U očekivanju zvaničnih podataka

Izvoz Kine ojačao u julu

SvetVesti

6.8.2024 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Izvoz Kine ojačao u julu Izvoz Kine ojačao u julu
Izvoz Kine verovatno je porastao bržim tempom u julu, jer su proizvođači imali koristi od jačih narudžbina usled stalnog rasta globalne trgovine robom, što... Izvoz Kine ojačao u julu

Izvoz Kine verovatno je porastao bržim tempom u julu, jer su proizvođači imali koristi od jačih narudžbina usled stalnog rasta globalne trgovine robom, što se očekuje da će održati izvoz snažnim i umanjiti strahove od carina.

Podaci o trgovini u sredu trebalo bi da pokažu da je izvoz porastao za 9,7 odsto na godišnjem nivou po vrednosti, prema srednjoj prognozi 30 ekonomista u anketi Reutersa, u odnosu na rast od 8,6 odsto u junu, što bi bio najveći rast od 14,8 odsto u martu prošle godine.

Četvrti uzastopni mesec rasta izvoza pružio bi dodatnu nadu inače depresivnom ekonomskom raspoloženju u drugoj najvećoj ekonomiji sveta, koja se još bori za zamah uprkos naporima da podstakne domaću potrošnju nakon pandemije korona virusa.

Uvoz je verovatno porastao za 3,5 odsto prošlog meseca, preokrenuvši iznenadni pad od 2,3 odsto zabeležen u junu, što sugeriše da vlasnici fabrika kupuju više delova i materijala koji će biti pretvoreni u gotove proizvode za izvoz.

U drugom kvartalu, kineska ekonomija je porasla za 4,7 odsto, sporijim tempom nego što se očekivalo, što se pripisuje dugotrajnom padu tržišta nekretnina i nesigurnosti u pogledu zapošljavanja, održavajući očekivanja da će Peking morati da uvede još više stimulativnih mera.

Analitičari su optimistični da će kineska ekonomija ponovo dobiti zamah u drugoj polovini godine, sa tračkom nade da mere podrške do sada donekle usmeravaju sektor nekretnina ka stabilnosti. Očekuje se da će dodatne fiskalne stimulacije i kontinuirana snaga izvoza podržati kratkoročni rast Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.