Ostaje neizvesno da li je reč o održivom trendu

Kineski izvoz porastao u maju

SvetVesti

7.6.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineski izvoz porastao u maju Kineski izvoz porastao u maju
Izvoz Kine je porastao je u maju drugi mesec zaredom, što sugeriše da vlasnici fabrika uspevaju da pronađu kupce u inostranstvu, pružajući tako određeno... Kineski izvoz porastao u maju

Izvoz Kine je porastao je u maju drugi mesec zaredom, što sugeriše da vlasnici fabrika uspevaju da pronađu kupce u inostranstvu, pružajući tako određeno olakšanje ekonomiji koja se bori da postigne trajni oporavak.

Međutim, ostaje neizvesno da li će izvozna prodaja biti održiva dok produžena kriza u sektoru nekretnina dovodi do stalne slabosti domaće potražnje, što je ponovo naglašeno u prošlomesečnim podacima o uvozu, prenosi Reuters.

„U maju je kineski izvoz zadržao snažan rast od početka godine, što uglavnom odražava kontinuirano veliko učešće kineske robe na globalnom tržištu i prednost u razmeni juana, kao i činjenicu da izvoznici isporučuju ranije u očekivanju povećanja tarifa na izvoznim tržištima, ocenjuju ekonomisti britanke kompanije Jones Lang LaSalle.


Izvoz iz druge najveće ekonomije u svetu porastao je za 7,6 odsto na godišnjem nivou u maju, pokazuju carinski podaci objavljeni u petak. Međutim, uvoz je porastao sporijim tempom od 1,8 odsto, nakon rasta od 8,4 odsto u prethodnom mesecu, što naglašava krhkost domaće potrošnje.

Podatak o izvozu nadmašio je prognozu od šest odsto povećanja, prema oceni ekonomista u anketi Reutersa i rast od 1,5 odsto zabeležen u aprilu. Rast je verovatno bio pomognut nižom bazom za poređenje, nakon što su rastuće kamatne stope i inflacija u SAD i Evropi smanjili spoljnu potražnju prethodne godine.

U poslednjih nekoliko meseci, veliki broj podataka pokazao je različite brzine oporavka delova kineske ekonomije vredne 18.600 milijardi dolara, što povećava neizvesnost u pogledu budućih izgleda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.