Peking odgovorio na izjavu američkog predsednika

Kina tvrdi da ne koristi subvencije koje je zabranila STO

SvetVesti

6.6.2024 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina tvrdi da ne koristi subvencije koje je zabranila STO Kina tvrdi da ne koristi subvencije koje je zabranila STO
Kina nikada ne koristi subvencije za električna vozila koje je zabranila Svetska trgovinska organizacija (STO), saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. „Kineski... Kina tvrdi da ne koristi subvencije koje je zabranila STO

Kina nikada ne koristi subvencije za električna vozila koje je zabranila Svetska trgovinska organizacija (STO), saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Kineski proizvodi nove energije, uključujući električna vozila, veoma su popularni na međunarodnom tržištu. Oni su rezultat kombinovanih efekata komparativnih prednosti i tržišnih zakona“, rekao je portparol Ministarstva Mao Ning na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Ovaj komentar je odgovor na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da Kina pruža subvencije kako bi preplavila američko tržište električnim vozilima, što su potvrdili i drugi zvaničnici administracije SAD.

Kineske kompanije proizvode jeftina električna vozila, za koja neki strahuju da bi mogla naštetiti velikim američkim proizvođačima automobila, od kojih su se neki nedavno fokusirali na velike sportske terence sa benzinskim motorima.

Subvencije ne mogu zameniti industrijsku konkurentnost. „Ne postoje zabranjene subvencije prema pravilima STO. Proizvodi nove energije rezultat su napora preduzeća, a ne vladinih subvencija“, rekao je Mao, dodajući da je Kina prošle godine izvezla samo 13.000 električnih vozila u SAD. „Kako mogu preplaviti američko tržište?“ pitao je portparol.

Bajden je potvrdio da će povećati carine u nekoliko kineskih sektora, s merama poput četvorostrukog povećanja uvoznih carina na kineska električna vozila na više od 100 odsto, dok bi se carine na poluprovodnike udvostručile na 50 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.