Evropa ne prihvata praksu koja narušava tržište

Fon der Lajen će od predsednika Kine zahtevati ‘fer konkurenciju’ u trgovini

InvesticijePoslovanjeSvet

6.5.2024 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Fon der Lajen će od predsednika Kine zahtevati ‘fer konkurenciju’ u trgovini Fon der Lajen će od predsednika Kine zahtevati ‘fer konkurenciju’ u trgovini
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će danas na sastanku sa predsednikom Sijem Đipingom u Parizu zahtevati „fer konkurenciju“ u... Fon der Lajen će od predsednika Kine zahtevati ‘fer konkurenciju’ u trgovini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će danas na sastanku sa predsednikom Sijem Đipingom u Parizu zahtevati „fer konkurenciju“ u trgovini s Kinom.

„Moramo delovati kako bismo obezbedili da konkurencija bude fer i da nije iskrivljena“, rekla je ona u noćašnjoj izjavi, objavljenoj nekoliko sati pre sastanka sa Sijem i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

„Kina uz ogromne subvencije proizvodi više robe nego što prodaje zbog niske domaće potražnje. To dovodi do prevelike ponude subvencionisanih kineskih proizvoda, kao što su električna vozila i čelik, a to dovodi do nepoštene trgovine“, ukazala je Fon der Lajen, a prenosi agencija Beta.

„Evropa ne može da prihvati takvu praksu koja narušava tržište i koja može dovesti do deindustrijalizacije u Evropi“, upozorila je ona.

Fon der Lajen je navela da je u ranijim razgovorima s predsednikom Kine „jasno stavila do znanja da neravnoteže u pristupu tržištu nisu održive i da se moraju ispraviti“.

Evropska unija je pod pretnjom da će biti uhvaćena između američke i kineske privrede uz masovnu pomoć njihovih javnih vlasti, poslednjih meseci pojačala istrage kineskih državnih subvencija za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, optužujući Kinu za narušavanje konkurencije.

Trgovinski sporovi Brisela i Pekinga su mnogobrojni, a u Pekingu se istrage poslovanja Kine i negodovanje EU smatraju „protekcionističkim“ i loše su primljeni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.