jačanje saradnje u ključnim industrijskim sektorima

Izvoz Turske u UAE dostigao skoro 2,5 milijardi dolara

SvetVesti

8.8.2023 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz Turske u UAE dostigao skoro 2,5 milijardi dolara Izvoz Turske u UAE dostigao skoro 2,5 milijardi dolara
Izvoz Turske u Ujedinjene Arapske Emirate dostigao je 2,46 milijardi dolara u prvih sedam meseci ove godine. Odnosi između dve zemlje nastavljaju da dobijaju... Izvoz Turske u UAE dostigao skoro 2,5 milijardi dolara

Izvoz Turske u Ujedinjene Arapske Emirate dostigao je 2,46 milijardi dolara u prvih sedam meseci ove godine.

Odnosi između dve zemlje nastavljaju da dobijaju na zamahu uz novu komercijalnu i ekonomsku saradnju u poslednje dve godine, prenosi Anadolu Agency.

Intenzivan diplomatski odnos dve zemlje pokrenut radi jačanja odnosa u svim oblastima, posebno nakon pandemije Covida-19, podstakao je i trgovinske veze.

Tokom posete predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) UAE prošlog meseca, potpisani su sporazumi vredni 50,7 milijardi dolara.

U okviru ovih ugovora, odlučeno je da se pojača postojeća saradnja sa UAE u oblastima energetike, transporta, infrastrukture, logistike, e-trgovine, finansija, zdravstva, hrane, turizma, nekretnina, građevinarstva, odbrambeni proizvodi, veštačka inteligencija i napredne tehnologije.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM), izvoz Turske u UAE je skočio za 30,9 odsto u prvih sedam meseci ove godine na godišnjem nivou na 2,46 milijardi dolara.

Sektor nakita je u ovom periodu ostvario najveći izvoz u UAE, u ukupnoj vrednosti od 971,3 miliona dolara, zatim hemijskih supstanci i proizvoda sa 156,9 miliona dolara, električne energije i elektronike sa 123,7 miliona dolara, žitarica, mahunarki, uljarica i proizvoda sa 107,5 miliona dolara i akvakulture i životinjskih proizvoda sa 100,6 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...