Pripreme za sastanak ruskog i turskog predsednika

Putin u poseti Turskoj krajem ovog meseca

Svet

7.8.2023 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin u poseti Turskoj krajem ovog meseca Putin u poseti Turskoj krajem ovog meseca
Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi krajem tekućeg meseca da poseti Tursku, gde će se sastati sa tamošnjim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, javljaju turski... Putin u poseti Turskoj krajem ovog meseca

Predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi krajem tekućeg meseca da poseti Tursku, gde će se sastati sa tamošnjim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, javljaju turski mediji. Erdogan je izrazio nadu da će ga Putin posetiti ovog meseca.

Na dnevnom redu sastanka dvojice predsednika biće pitanja u vezi sa ratom u Ukrajini i nastavkom sporazuma o izvozu žita, a Putin i Erdogan razgovaraće i o bilateralnim odnosima i odnosima sa Azerbejdžanom, Jermenijom i Sirijom, navodi provladin dnevnik Hurriyet, prenosi Komersant.

Putin i Erdogan obavili su 2. avgusta telefonski razgovor nakon kojeg je kabinet turskog predsednika saopštio da je ruski predsednik saglasan da poseti Tursku radi pregovora. Kremlj je saopštio tom prilikom da su se strane dogovorile da se pripreme za mogući sastanak, ali nije precizirao gde i kada bi trebalo da se održi sastanak.

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Istanbulu prošlog meseca, Erdogan je najavio da će Putin doputovati u Tursku u avgustu kako bi razgovarali o produženju sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora, prenosi Politico.

Erdogan je održao strateški balans tokom rata u Ukrajini. Iako je Ankara formalno osudila rusku vojnu intrvenciju u Ukrajini kao nezakonitu, istovremeno nije uvela sankcije Rusiji i ne želi da naruši odnose sa Moskvom od koje je u velikoj meri energetski zavisna.

  • Vale

    7.8.2023 #1 Author

    Ovde je strateski balans najbitniji

    Odgovori

  • Jj992

    8.8.2023 #2 Author

    Svakako necemo saznati nista bitno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.