JAČI DOLAR, NIŽA CENA NAFTE Stabilizacija na tržištu tek u drugoj polovini 2021, zaključak Energetskog foruma u Moskvi

IzdvajamoSvetVesti

24.9.2020 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

JAČI DOLAR, NIŽA CENA NAFTE Stabilizacija na tržištu tek u drugoj polovini 2021, zaključak Energetskog foruma u Moskvi JAČI DOLAR, NIŽA CENA NAFTE Stabilizacija na tržištu tek u drugoj polovini 2021, zaključak Energetskog foruma u Moskvi
Cene nafte pale su u četvrtak, uzdrmane lošim vestima o ekonomskom oporavku u SAD i drugim talasom pandemije Covid-19 u Evropi. Nepovoljni ekonomski izgledi,... JAČI DOLAR, NIŽA CENA NAFTE Stabilizacija na tržištu tek u drugoj polovini 2021, zaključak Energetskog foruma u Moskvi

Cene nafte pale su u četvrtak, uzdrmane lošim vestima o ekonomskom oporavku u SAD i drugim talasom pandemije Covid-19 u Evropi.

Nepovoljni ekonomski izgledi, naročito u Evropi, kojoj preti novo zatvaranje, naterali su investitore da se okrenu dolaru i sigurnijim ulaganjima, što je izvršilo dodatni pritisak na cenu nafte. Skok vrednosti dolara, zabeležen u sredu, i njegovo jačanje rezultiralo je time da je vrednost nafte, koja se prodaje u američkoj valuti, snižena.

Cena američke sirove nafte (WTI) smanjena je za 60 centi, odnosno 1,5 procenata i iznosi 39.33 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent takođe izgubila na vrednosti za 47 centi, odnosno 1,1 odsto, pa sada košta 41.30 dolara za barel.

Takođe, i zalihe nafte pale su više nego što se očekivalo, i to za četiri miliona barela.

Potražnja za naftom u SAD trenutno je pod velikim uticajem ograničenja putovanja zbog pandemije. Prosečna mesečna potražnja za benzinom iznosila je prošle nedelje 8,5 miliona barela po danu, što je, prema zvaničnim statističkim podacima, pad od devet odsto u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Cene nafte pale su nakon izveštaja o slabijoj poslovnoj aktivnosti u SAD tokom septembra, potom ocene zvaničnika Američkih federalnih rezervi (FED) da je usporen oporavak ekonomije te zemlje, kao i restrikcija, koje su Velika Britanija i Nemačka, uvele zbog naglog porasta broja obolelih od Covid-19, piše Rojters.

Sa druge strane, na Energetskom forumu, održanom u sredu u Moskvi, učesnici su se složili da će se potražnja za naftom na svetskom nivou vratiti na pretpandemijski nivo tek u drugoj polovini naredne godine.

Mnoge zemlje se ili suočavaju ili tek čekaju drugi talas pandemije, ali verujemo da stroge mere, poput ponovnog zaključavanja i karantina u Evropi, neće biti ponovo na snazi. Zato se nadamo da će se potražnja za naftom vratiti na nivo pre krize sa korona virusom u drugoj polovini 202. godine„, izjavio je na ovom forumu Aleksandar Dujkov (Alexander Dyukov), izvršni direktor kompanije Gazprom Neft, prenosi izveštaj ruske agencije TASS sajt oilprices.  

Sa druge strane ruski ministar energetike Aleksander Novak (Alexander Novak) izneo je malo optimističnije prognoze, rekavši da potpuni oporavak na tržištu nafte očekuje u drugom kvartalu 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...