Nestašica mikročipova ometa proizvodnju automobila

Jaguar Land Rover na gubitku u prošlom kvartalu

AutomobiliLifestyleSvetVesti

1.2.2022 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Jaguar Land Rover na gubitku u prošlom kvartalu Jaguar Land Rover na gubitku u prošlom kvartalu
Automobilski koncern Jaguar Land Rover izgubio je devet miliona funti u poslednja tri meseca 2021. godine usled globalne nestašice mikročipova. Britanski proizvođač automobila zabeležio... Jaguar Land Rover na gubitku u prošlom kvartalu

Automobilski koncern Jaguar Land Rover izgubio je devet miliona funti u poslednja tri meseca 2021. godine usled globalne nestašice mikročipova. Britanski proizvođač automobila zabeležio je pad maloprodaje za 37,6 odsto u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije.

Jaguar Land Rover prodao je 80.126 vozila u poslednjem kvartalu prošle godine. Uprkos padu proizvodnje kompanija je ostvarila prihod od 4,7 milijardi funti, što je 22 odsto više u odnosu na prethodni kvartal, prenosi BBC.

„Iako su zalihe poluprovodnika nastavile da ograničavaju prodaju u poslednjem kvartalu, nastavlja se veoma jaka potražnja koja naglašava poželjnost naših vozila“, saopštila je kompanija. Ona je takođe upozorila da očekuje da će se nestašica čipova nastaviti, ali da će se zalihe postepeno stabilizovati.
Kompanija je takođe navela da je njena knjiga narudžbina dostigla novi rekord od oko 155.000 vozila zbog velike potražnje za novim modelom Range Rover.


Istovremeno, matična kompanija, indijska TATA zabeležila je gubitak od 150 miliona funti u istom periodu, a proizvodnja automobila u svetu pada na najniži nivo u poslednjih 65 godina. Prema industrijskim podacima za Veliku Britaniju, proizvodnja automobila je na najnižem nivou od 1965. godine.

Udruženje proizvođača i trgovaca saopštilo je da je u 2021. godini u Velikoj Britaniji proizvedeno nešto manje od 860.000 automobila. Proizvodnja je prošle godine bila 6,7 odsto manja nego 2020. godine i 34 procenta manja nego pre pandemije.

  • LEPOSAVA

    1.2.2022 #1 Author

    Kod ovih sto kupuju ti vrstu automobila…nema krize….🤣

    Odgovori

  • JANA

    1.2.2022 #3 Author

    Bas su u problemu dugo

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #4 Author

    Nije problem nestasica cipova, nego korona. Svi proizvodjaci automobila su zabelezili pad u prodaji ne samo Jaguar i Land Rover.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...