JAVNA PREDUZEĆA DA DONOSE PROFIT Srbija da postane tranzitna ruta u energetici, očekuje Mihajlović

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

15.1.2021 12:22 Autor: Julijana Vincan 0

JAVNA PREDUZEĆA DA DONOSE PROFIT Srbija da postane tranzitna ruta u energetici, očekuje Mihajlović JAVNA PREDUZEĆA DA DONOSE PROFIT Srbija da postane tranzitna ruta u energetici, očekuje Mihajlović
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je uverena da će Srbija uspeti da se uskladi sa... JAVNA PREDUZEĆA DA DONOSE PROFIT Srbija da postane tranzitna ruta u energetici, očekuje Mihajlović

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je uverena da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije i transformiše javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno posluju na teret države i uz gubitke.

“Preduzeća u ovom resoru danas zapošljavaju direktno najmanje 65.000 ljudi, a da ne govorimo indirektno, kroz sva druga preduzeća. Sva ona prikazuju određenu dobit, ali ozbiljno je pitanje kakva je ta dobit i je li uopšte dobit, budući da država svakog trenutka, kad god je to potrebno, uskoči sa novcem i sa svim što je potrebno da bi ona mogla da funkcionišu. Ta preduzeća moraju da donesu i dobit, i bolji kvalitet energije”, istakla je Mihajlović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Foto: Tanjug

Ona je naglasila da preduzeća prvo moraju da se organizaciono urede i da je to započeto donošenjem odluka u Vladi i sa reorganizacijom Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije.

“Mi pričamo o reformisanju Srbijagasa i EPS od 2014. godine i oni na papiru imaju i transport i distribuciju gasa, kao što je EPS imao na papiru odvojenu distribuciju, odnosno operatera distributivnog sistema. Ali, sada idemo na potpuno razdvajanje i odluka Vlade za to je doneta. Takođe, želimo da imamo pregledno poslovanje i da znamo šta su stvarno prioriteti u radu tih preduzeća, koji su projekti od važnosti i od značaja i u oblasti gasifikacije i u oblasti ulaganja u nove hidroelektrane ili u distributivni sistem i vreme za koje to mora da se uradi”, naglasila je ministarka.

Foto: Tanjug

Ona je kazala da će Ministarstvo zajedno sa pomenutim preduzećima sprovesti te poslove.

“To znači da će se podeliti imovina, jasno će se utvrditi kapital i ta preduzeća će imati svoje skupštine, imenovane od strane, pre svega, Ministarstva privrede, odnosno Vlade Srbije, a ne kao što je do sada bilo da, recimo, direktor Srbijagasa imenuje sebi direktora Transportgasa, direktora Distribucijagasa i tu više pravog, preglednog posla, nema. A na kraju, suštinski trpe građani zato što gasni sektor zaista može da donese ogroman profit“, navela je ona.

Zgrada Srbijagasa
Foto: Srbijagas

Dodala je da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja ima gasno preduzeće, bilo da je ono državno ili delom državno, delom privatno, koje posluje sa gubicima i sa tako niskom efikasnošću kao što je to Srbijagas.

“O gasifikaciji Srbije priča se 20 godina. Prethodnih 10 godina to je navodno bio najvažniji cilj. Ništa se nije desilo na teritoriji centralne ili južne Srbije. Da ne govorim o nekim drugim projektima koje je gasna privreda mogla da radi. Mi se nismo još povezali sa regionom, a moramo da napravimo interkonektore sa regionom. S druge strane, novca nema. Taj novac je negde otišao u prethodnom periodu. Tu će se stvari ozbiljno promeniti. I dalje smatram da i upravljačka struktura mora da bude potpuno drugačija“, rekla je Mihajlović.

Cevovod
Foto: Pexels.com

Imamo najskuplji prirodni gas u Evropi

Mihajlović je izjavila i da Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu, kako bi i u energetici postala tranzitna ruta, kao što je već u saobraćaju.

“Za sada, dobra vest za Srbiju je da ima dva puta za dotok gasa, bez obzira na to što se na tim putevima nalazi jedan snabdevač. Ali je dobro da imamo dva puta, budući da često postoji problem tranzita gasa preko Ukrajine, koji će se nastaviti. Ono što je jako važno jeste da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevače, jer to daje mogućnost da cena gasa, pre svega za stanovništvo, bude niža nego što je danas, kao i za privredu. Podsetiću samo da je cena prirodnog gasa za privredu u Srbiji najviša u Evropi”, objasnila je ona u intervjuu za RSE.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

Govoreći o gasovodu Balkanski tok, potpredsednica Vlade je istakla da je važno da se završe sve kompresorske stanice, kako bi pritisak gasa bio dovoljan da gas stigne gde god je to potrebno.

“Očekujem da to bude u ovoj godini. Isto tako očekujem da se sa Agencijom za energetiku radi na tome da se napravi prostor da kroz taj gasovod može doći i drugi gas”, kaže Mihajlović.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija sa Bugarskom daje mogućnost da gas dođe do Srbije i od drugih snabdevača, a tender za izbor izvođača na tom projektu očekuje se krajem januara.

“Time dobijamo mogućnost da kroz taj gasovod dolazi i gas nekih drugih snabdevača, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i za jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela i preko Кipra, Кrita, Peloponeza, Atine, Soluna i Sofije bi mogao do stigne do Niša. Niš bi trebalo da bude centar kad govorimo o gasu, od kojeg se može takođe praviti gasovod ka Prištini, ka Crnoj Gori, kao što se od Vranja može praviti ka Severnoj Makedoniji. To je ono što stoji negde ispred nas i nema razloga da se ne priključimo takvom jednom gasovodu”, kaže Mihajlović.

Cevi
Foto: Pixabay.com

Otvaranje tržišta prirodnog gasa

Potpredsednica Vlade istakla je da Srbija, kao i u transportu, treba da bude tranzitna ruta i u energetici.

“Naša pozicija je takva da niti smo veliki, niti smo bogati, ali se graničimo sa velikim brojem država i to bi trebalo da iskoristimo tako što ćemo graditi interkonektore i dozvoliti da se ovde otvori tržište prirodnog gasa. Otvaranje tržišta prirodnog gasa znači da, pored trgovaca koji će dolaziti, možemo da imamo i druge dobavljače, a takođe nadalje znači nižu cenu gasa za krajnjeg potrošača”, kaže Mihajlović.

Ona dodaje da Srbija hoće i da se brže gasifikuje i da gradi gasne elektrane.

“Nama je gas suštinski potreban i, dodatno, tranzitna smo država. Moj stav je da treba napraviti prostor za sve – i za LNG koji će dolaziti brodovima, ali isto tako i za neke dodatne snabdevače gasa koji mogu ovde da se pojave”, objasnila je Mihajlović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...