Vrednost energetske firme bi mogla dostići pet milijardi dolara

Javni investicioni fond Saudijske Arabije planira listiranje kompanije ADES

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

8.3.2023 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Javni investicioni fond Saudijske Arabije planira listiranje kompanije ADES Javni investicioni fond Saudijske Arabije planira listiranje kompanije ADES
Saudijski investicioni fond planira da ovog meseca održi sastanke sa investitorima na kojima će se razmatrati listiranje na berzi kompanije ADES International Holding, navode... Javni investicioni fond Saudijske Arabije planira listiranje kompanije ADES

Saudijski investicioni fond planira da ovog meseca održi sastanke sa investitorima na kojima će se razmatrati listiranje na berzi kompanije ADES International Holding, navode izvori upućeni u situaciju.

Cilj Javnog investicionog fonda (PIF) je da ADES, koji se bavi iskopavanjem nafte i gasa, bude listiran u prvoj polovini godine, pa je izvesno da će uskoro podneti zahtev za izlazak na berzu saudijskom regulatoru, navode izvori. PIF je za rad na ovoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) odabrao kao savetnika kompaniju Lazard.

Kompanija bi listiranjem, među čijim klijentima su Saudi Arabian Oil i Kuwait Oil, prikupila jednu milijardu dolara, dok bi njena vrednost porasla na pet milijardi dolara, izveštavao je Bloomberg u novembru.

Plan je u ranoj fazi razvoja i konačne odluke još nisu donesene.

PIF se 2021. godine udružio sa većinskim vlasnicima kompanije ADES kako bi izvršio njenu privatizaciju u okviru ugovora vrednog oko 516 miliona dolara. Vrednost ADES-a, koji svoje usluge nudi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, od tada je rasla kroz akvizicije.

Kompanija je prošle godine kupila sedam dizalica od firme Seadrill za oko 628 miliona dolara u gotovini. ADES ima ukupno 84 kopnene i morske platforme koje iskopavaju energente za tržišta uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar, Egipat, Alžir i Tunis.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...