JEDINSTVENI CEGERI NOSE VAŽNU PORUKU Saznajte zašto treba da podržite ruke koje prave ove platnene proizvode

BiznisBolji posaoFirme u fokusuLifestylePreduzetnikSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

2.11.2020 18:06 Autor: Julijana Vincan 4

JEDINSTVENI CEGERI NOSE VAŽNU PORUKU Saznajte zašto treba da podržite ruke koje prave ove platnene proizvode JEDINSTVENI CEGERI NOSE VAŽNU PORUKU Saznajte zašto treba da podržite ruke koje prave ove platnene proizvode
Navikli smo da živimo u brzom potrošačkom svetu i ne obraćamo mnogo pažnje na kese i mnogobrojne proizvode koji se gomilaju, a često ni... JEDINSTVENI CEGERI NOSE VAŽNU PORUKU Saznajte zašto treba da podržite ruke koje prave ove platnene proizvode

Navikli smo da živimo u brzom potrošačkom svetu i ne obraćamo mnogo pažnje na kese i mnogobrojne proizvode koji se gomilaju, a često ni ne pomišljamo da nešto promenimo. Jedan mali doprinos poboljšanju ove situacije jesu cegeri, odnosno, platnene torbe koje je poželjno nositi prilikom kupovine u prodavnicu.

S tim što, naravno, oni umeju da budu i lep dekorativan, ali i koristan predmet, pa čak i modni detalj.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Osim lepih i praktičnih stvari koje stvara socijalno preduzeće “Ruke“, ono nosi i veoma snažnu poruku i bitnu svrhu. Naime, ovo je socijalno preduzeće, osnovano u Pančevu 2018. godine, kroz projekat “ONAsnaživanje“ Fonda B92 u saradnji sa Sigurnom kućom iz Pančeva.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Projekat je nastao sa idejom stvaranja uslova za ekonomsku samostalnost žena iz osetljivih grupa, imajući u vidu da je ekonomska nezavisnost jedan od najznačajnijih faktora prilikom odluke žene da napusti nasilnu sredinu”, ističe predstavnica Udruženja Ruke, Milka Šavija za Biznis.rs.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Članice udruženja su uglavnom bivše i sadašnje korisnice Sigurne kuće i žene iz socijalno ugroženih kategorija koje, na svojstven način, ručnom izradom unikatnih proizvoda od tekstila, doprinose borbi za jednakost i ekonomsku nezavisnost.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Udruženje nekoliko puta godišnje organizuje radionice šivenja, tkanja i veza, na kojima članice i zainteresovane žene stiču praktična znanja za rad, ali i radionice ličnog razvoja koje ženama pružaju veštine i znanja neophodna za pronalaženje prvog ili novog posla”, navodi Šavija.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

U radionici udruženja, žene ručno izrađuju proizvode od tekstila, spajajući tradicionalne tehnike izrade sa modernim dizajnom. Broj članica udruženja varira – kako se smenjuju žene u Sigurnoj kući, tako se smenjuju i u udruženju. Ovo, naravno, ne znači da je udruženje namenjeno samo korisnicama Sigurne kuće.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Sve žene koje su preživele nasilje i žene iz teško zapošljivih kategorija su dobrodošle. Tri žene su kontinuirano angažovane u udruženju od samog osnivanja, i one su, pored izrade proizvoda, na sebe preuzele zadatak obučavanja novih članica”, objašnjava Šavija.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Proizvodi koje nude su raznovrsni: cegeri, zaštitne maske, jastučnice, jastuci za stolice, podmetači za hranu, krpe – i svi su napravljeni od najkvalitetnijih, pažljivo biranih materijala.

Pored toga što su proizvodi ekološki, njih izrađuju ruke jakih žena, koje se istinski bore za jednakost i samostalnost, tako da kupovinom ovih proizvoda direktno pomažete ženama iz ugroženih kategorija”, podseća Šavija.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Dodaje da u njihovoj ponudi dominiraju cegeri u raznim bojama, modernog i atraktivnog dizajna, sa inspirativnim porukama i motivima Ruku, koji se mogu kupiti u Booka Store knjižarama u Beogradu, Home Texitile radnjama u Pančevu, kao i putem društvenih mreža udruženja.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Pored proizvoda sa ručno vezenim ili štampanim motivima Ruku, veliki deo naše proizvodnje usmeren je i na uslužno šivenje za razne organizacije, kompanije, događaje… Pre nekoliko dana smo isporučili kontingent cegera koji je od nas poručio Filmski festival Slobodna Zona, a trenutno šijemo cegere za Marka žvaku, koji će biti deo njihove merčendajz ponude. Drago nam je što ljudi u Srbiji sve više postaju svesni štetnosti jednokratnih plastičnih kesa i odlučuju se za korišćenje cegera”, naglasila je predstavnica Udruženja Ruke.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Kaže da su drugi najtraženiji proizvod zaštitne maske, s obzirom na to da je u jeku pandemija i da je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Maske takođe izrađuju od prirodnih materijala, pa su one, dodaje, pored jedinstvenog dizajna, prijatne za višečasovno nošenje i namenjene su za višekratnu upotrebu.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Javljaju nam se i velike domaće i strane kompanije koje žele da otkupe veće količine naših cegera kao poklone za poslovne partnere, zaposlene i slično. Tako je, primera radi, prošle godine, pred Novu godinu, Nordeus otkupio 100 cegera u koje je pakovao paketiće za žene korisnice sigurnih kuća širom Srbije”, priseća se Milka Šavija.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Nekim ženama rad u udruženju predstavlja jedini posao na koji su fokusirane puno radno vreme, dok neke žene rade povremeno i zarađuju po principu radnog učinka, što dodatno unapređuje život njihovih porodica.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“U svemu ovome najvažnija je podrška. Ženama koje trpe nasilje od strane partnera, ili su ucenjene od poslodavca, ženama koje su ugnjetavane i diskriminisane, potrebna je ogromna podrška da bi se suočile sa svojim strahom, prebrodile ga i izašle iz lošeg odnosa”, naglašava Šavija.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

Rad ovog udruženja, pored ekonomske sigurnosti, pruža ženama i mesto za druženje, učenje i razvoj, međusobnu podršku i razmenu iskustava. Upravo zbog osnaživanja i osvešćivanja žena, dodaje sagovornica, treba da postoji više ovakvih projekata.

Platno, tkanina
Foto: Udruženje Ruke

“Osnovni cilj kojem težimo je ekonomska samostalnost žena iz osetljivih grupa. U planu nam je da proširimo asortiman novim proizvodima koji su takođe ekološki i ručno rađeni. U narednih mesec dana očekujte jedan takav proizvod. Samo ću reći: koliko li su po okolinu štetne vlažne maramice”, kaže kroz osmeh Šavija.

  • Tina

    2.11.2020 #1 Author

    Lepo i korisno

    Odgovori

  • Nataly

    3.11.2020 #2 Author

    U svim gradovima u Srbiji je potrebno po jedno udruženje poput ovog.

    Odgovori

  • Mdx

    3.11.2020 #3 Author

    Bravo… super je sto obavestavate i pruzate informacije na ovaj nacin.

    Odgovori

  • Pasparrtu

    24.4.2022 #4 Author

    Lepo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...