NOVA KREDITNA LINIJA EBRD U SRBIJI

Još 20 miliona evra podrške za mala i srednja preduzeća u Srbiji

BankeNovacSrbijaVesti

15.4.2021 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Još 20 miliona evra podrške za mala i srednja preduzeća u Srbiji Još 20 miliona evra podrške za mala i srednja preduzeća u Srbiji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od 20 miliona evra sa UniCredit Leasing Srbija za jačanje konkurentnosti... Još 20 miliona evra podrške za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kreditnoj liniji od 20 miliona evra sa UniCredit Leasing Srbija za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP).

Kako je naglašeno, više od polovine ukupnog iznosa kreditne linije podržaće ulaganja u zelene tehnologije i energetsku efikasnost.

Mala i srednja preduzeća tako će imati pristup sredstvima koja im mogu pomoći da investiraju u unapređenje svog poslovanja i dostizanje EU standarda. Sredstva se mogu koristiti za unapređenje tehnologija, radnih procesa ili usluga, posebno u pogledu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbednosti i ekoloških standarda koji se zahtevaju na tržištu Evropske unije.

MSP će takođe imati pristup i tehničkoj podršci, uključujući savetodavnu podršku EBRD i nakon uspešnog završetka investicije, stiču uslove za bespovratna sredstva u iznosu od 15 odsto od ukupnog iznosa kredita, koji finansira Evropska unija.

Ova kreditna linija deo je Programa podrške za konkurentnost MSP Zapadnog Balkana, za koji EBRD obezbeđuje kredite, a EU bespovratna sredstva i tehničku pomoć. Cilj programa je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste mogućnosti trgovine u regionu Zapadnog Balkana i šireg evropskog tržišta.

Proizvodnja u fabrici
Foto: Tanjug

U Srbiji se program sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede. Na predlog Ministarstva privrede, Evropska unija je iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za EBRD Program za podsticanje konkurentnosti MSP u Srbiji.

„Pristup dobro strukturiranoj finansijskoj i savetodavnoj podršci može da podstakne lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti, a iz rada sa tim firmama videli smo kako to može da im pomogne da od lokalnih firmi postanu lideri u svojim sektorima. Zbog toga ćemo zajedno sa našim partnerima, Evropskom unijom i Ministarstvom privrede Srbije, nastaviti da poboljšavamo pristup finansiranju za MSP u Srbiji “ izjavila je Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD za zapadni Balkan, i direktorka kancelarije u Srbiji.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković naglasila je da je jedan od osnovnih ciljeva ministarstva podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima jer je njihov razvoj ključan za održivi rast srpske ekonomije. Ona je naglasila da je veoma značajno što je EBRD omogućila da malim i srednjim preduzećima bude dostupno više novca za investiranje u savremenu opremu, kako bi unapredili poslovanje, konkurentnost i otvorili nova radna mesta. ”

Martin Klaucke, šef sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji, naglasio je da su mala i srednja preduzeća od vitalnog značaja za ekonomije Zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom. On je ukazao da projekti koje u Srbiji finansira Evropska unija promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira, što sve doprinosi poboljšanju ekonomskog okruženja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...