Kina i Rusija nastavljaju pregovore

Još bez dogovora o izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“

SvetVesti

3.6.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 4

Još bez dogovora o izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“ Još bez dogovora o izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da su Rusija i Kina zainteresovane za nastavak dijaloga o energetici. On je naglasio da će strane... Još bez dogovora o izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da su Rusija i Kina zainteresovane za nastavak dijaloga o energetici. On je naglasio da će strane nastaviti pregovore. Prema prethodnim navodima izvora, ruski pokušaji da zaključe veliki ugovor o gasovodu sa Kinom navodno su zapeli zbog neopravdanih zahteva Pekinga u vezi sa cenom i nivoima snabdevanja.

„I Rusija i Kina, što su potvrdili lideri dve zemlje, zainteresovane su za nastavak i produbljivanje energetskog dijaloga između dve zemlje. Što se tiče aspekata komercijalnih pregovora koji su u toku, oni su, naravno, nepristupačni javnosti“, rekao je potparol Kremlja, prenosi Komersant.

Predstavnik Kremlja je naglasio da je potpuno normalno da svaka zemlja brani svoje interese. „Pregovori će se nastaviti jer za to postoji politička volja rukovodstva dve zemlje“, izjavio je Peskov.

Prema navodima Financial Timesa, Rusija nije uspela da postigne veliki sporazum sa Kinom o gasovodu „Snaga Sibira 2“. Sagovornici izdanja navode kao razlog zahtev kineske strane da kupuje prirodni gas po ceni koja je praktično ista kao cena goriva na unutrašnjem tržištu Rusije.

Sporazum o „Snazi Sibira 2“ navodno je bio jedan od tri glavna zahteva ruskog predsednika Vladimira Putina lideru Kine Si Đinpingu, koje su oni razmatrali tokom sastanka u Pekingu u maju.

Osobe upoznate sa situacijom kažu da je Kina tražila da plaća gotovo po subvencionisanim domaćim cenama Rusije i da se obaveže na kupovinu samo malog dela od planiranog godišnjeg kapaciteta gasovoda od 50 milijardi kubnih metara gasa.

Odobrenje za gasovod bi transformisalo lošu situaciju Gazproma, ruskog državnog monopola za izvoz gasa, povezivanjem kineskog tržišta sa gasnim poljima u zapadnoj Rusiji koja su nekada snabdevala Evropu. Gazprom je prošle godine zabeležio gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara).

  • LENA

    3.6.2024 #1 Author

    Pregovori između Rusije i Kine o gasovodu „Snaga Sibira 2“ se nastavljaju bez dogovora, dok obe strane brane svoje interese.

    Odgovori

  • Ildiko

    4.6.2024 #2 Author

    Ko zna sta ce biti i da li ce to uspeti …

    Odgovori

  • Kata

    4.6.2024 #4 Author

    Valjda ce se napredovati i na otom polju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.