Rekordne isporuke uglja i gasa iz Rusije u Kinu

Privremeno zatvaranje gasovoda „Snaga Sibira“

SvetVesti

21.9.2022 08:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Privremeno zatvaranje gasovoda „Snaga Sibira“ Privremeno zatvaranje gasovoda „Snaga Sibira“
Zbog planiranih radova održavanja gasovoda „Snaga Sibira“ od Rusije do Kine, isporuke gasa biće prekinute od 22. do 29. septembra, saopštio je ruski Gazprom.... Privremeno zatvaranje gasovoda „Snaga Sibira“

Zbog planiranih radova održavanja gasovoda „Snaga Sibira“ od Rusije do Kine, isporuke gasa biće prekinute od 22. do 29. septembra, saopštio je ruski Gazprom.

Gazprom navodi da je preventivno održavanje opreme i sistema gasovoda u skladu sa ugovorom sa kompanijom CNPC i da se obavlja dva puta godišnje, u proleće i u jesen, prenosi Interfax.

Isporuke ruskog gasa Kini putem „Snage Sibira“ počele su krajem 2019. godine, a u u prvih pet godina predviđeno je povećanje obima isporuka na 38 milijardi kubnih metara godišnje. Gazprom je prošle godine isporučio Kini ovim putem 10,39 milijardi kubnih metara gasa.

To je više od ugovorenih vrednosti, a u idućoj godini isporuke će biti pojačane priključenjem još jednog gasnog polja na sistem. Ranije je komitet ruske Državne dume za energetiku saopštio da se ubrzanim tempom takođe isporučuje ugalj na kinesko tržište.

Isporuke uglja i prirodnog gasa iz Rusije u Kinu u avgustu dostigle su istorijski rekord, saopštila je ruska ambasada u Pekingu, pozivajući se na podatke kineske Generalne uprave carina.

Kina je u avgustu uvezla prirodni gas iz Rusije za 409,37 miliona dolara, što je najviše od 2017. godine. Istovremeno, izvoz uglja iz Rusije u Kinu iznosio je 8,5 miliona tona, što je takođe najviše u poslednjih pet godina, prenosi Russia Today.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...