izgradnja nekoliko nuklearnih elektrana, zainteresovane i poljska i češka

Južna Koreja izvođač projekta u Egiptu vrednog 2,25 milijardi dolara

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

25.8.2022 18:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Južna Koreja izvođač projekta u Egiptu vrednog 2,25 milijardi dolara Južna Koreja izvođač projekta u Egiptu vrednog 2,25 milijardi dolara
Južna Koreja je dobila projekat vredan tri triliona vona (2,25 milijardi dolara) za izgradnju nuklearnih elektrana u Egiptu, što je dugo očekivani ugovor za... Južna Koreja izvođač projekta u Egiptu vrednog 2,25 milijardi dolara

Južna Koreja je dobila projekat vredan tri triliona vona (2,25 milijardi dolara) za izgradnju nuklearnih elektrana u Egiptu, što je dugo očekivani ugovor za vladu, koja pokušava da obnovi nuklearna postrojenja kao glavni izvozni artikal, saopštilo je Ministarstvo industrije ove zemlje.

U okviru projekta El Daba biće izgrađena četiri nuklearna reaktora od 1.200 megavata. Za projekat, kompanija ASE, podružnica ruske energetske kompanije Rosatom, dobila je narudžbinu za izgradnju od egipatske Nuklearne i radiološke regulatorne uprave, piše Korea Times.

Ministarstvo trgovine, industrije i energetike saopštilo je da je državna energetska kompanija Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) potpisala ugovor sa ASE za izgradnju turbinskih ostrva i nabavku i snabdevanje opreme i materijala za ključnu komponentu, koja izvlači toplotnu energiju iz pare pod pritiskom, te je pretvara je u električnu energiju.

Projekat El Daba označava drugi izvozni projekat južnokorejske nuklearne elektrane. Naime, 2009. godine, Južna Koreja je pobedila u projektu izgradnje nuklearne elektrane Baraka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zbog politike gašenja nuklearne energije prethodne administracije, južnokorejska nuklearna industrija bila je na ivici izumiranja. Ali vlada je saopštila da očekuje da projekat El Daba revitalizuje industrijski ekosistem nuklearnih elektrana.

U maju je predsednik Ioon Suk-ieol ( Yoon Suk-yeol ) rekao da zemlja ima za cilj da proizvede 10 nuklearnih elektrana do 2030. godine, ukidajući politiku postupnog ukidanja nuklearne energije prethodne administracije.

Visoki zvaničnik iz predsedničke kancelarije rekao je da se očekuje da će egipatski ugovor postati dobrodošla prilika za korejsku industriju nuklearnih elektrana koja se bori da opstane.

Vlada ove zemlje namerava da ovaj biznis proširi i na zemlje u Evropi poput Češke i Poljske, koje su ocenile da Južna Koreja gradi nuklearne elektrane dobrog kvaliteta i bezbednosti.

U julu je počela izgradnja zgrade nuklearnog reaktora prve jedinice projekta El Daba. Očekuje se da će ona početi sa komercijalnim radom 2028. godine.

  • SUNCOKRET

    26.8.2022 #1 Author

    Dobra prilika za juzbokoreansku firmu da se oporavi

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #2 Author

    I da prosire poslovanje po Evropi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...