podsticanje poslovanja i rasta ekonomije

Južnokorejska vlada izdvojila 321 milion dolara za male modularne reaktore

BiznisEkologijaSvetU fokusuVesti

1.6.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Južnokorejska vlada izdvojila 321 milion dolara za male modularne reaktore Južnokorejska vlada izdvojila 321 milion dolara za male modularne reaktore
Južnokorejska vlada će potrošiti 399,2 milijarde vona (321 milion dolara) u narednih šest godina za podsticanje poslovanja malih modularnih reaktora (SMR). Plan za razvoj... Južnokorejska vlada izdvojila 321 milion dolara za male modularne reaktore

Južnokorejska vlada će potrošiti 399,2 milijarde vona (321 milion dolara) u narednih šest godina za podsticanje poslovanja malih modularnih reaktora (SMR).

Plan za razvoj novog pokretača ekonomskog rasta u zemlji dobio je „zeleno svetlo“ nakon što je prošao vladin test izvodljivosti koji je neophodan za velike, dugoročne državne projekte, saopštila su u sredu ministarstva nauke i industrije ove zemlje, piše KoreaTimes.

SMR su sledeća generacija nuklearnih reaktora, definisana bezbednijom i jednostavnijom metodom konstrukcije uprkos nižem kapacitetu i veličini proizvodnje energije.

Ministarstvo nauke i informacionih i komunikacionih tehnologija, Ministarstvo trgovine, industrije i energetike saopštilo je da je projekat odobren u utorak, što je korak ka brzom napretku nuklearne energije kroz stabilno ulaganje u istraživanje i razvoj (R&D).

Inicijativa, uslovno nazvana „projekat razvoja i-SMR“, proizvodiće od 2023. do 2028. godine reaktore sa kapacitetom proizvodnje energije manjim od 300 megavata, što je nešto malo manje od trećine snage velikih reaktora (1.000 megavata).

Odvojeno od projekta, vlada će uložiti 348,2 milijarde vona do 2030. godine u razvoj tehnologija potrebnih za razgradnju Gori 1 i Volseong 1, dva trajno suspendovana nuklearna reaktora u Busanu i Severnoj provinciji Gjeongsang.

Iznos će biti utrošen na nadogradnju i unapređenje postojećih tehnologija razgradnje i obuku visokokvalifikovanih profesionalaca u oblasti visoke tehnologije koja zahteva šire stručno znanje.

Ministarstvo industrije je saopštilo da će usvajanje studije izvodljivosti predstavljati ogromnu priliku za rast ekonomski zemlje, kao i da se daje prostor jeftinijem i stabilnijem izvoru energije.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa za njih i nije neka velika cifra.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #2 Author

    Dobili su zeleno svetlo,i krecu u veliki projekat…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...