NESTAŠICA KVASCA NE TREBA DA BUDE PREPREKA, zamenu sigurno imate u kuhinji

LifestyleVesti

27.3.2020 12:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NESTAŠICA KVASCA NE TREBA DA BUDE PREPREKA, zamenu sigurno imate u kuhinji NESTAŠICA KVASCA NE TREBA DA BUDE PREPREKA, zamenu sigurno imate u kuhinji
Bez kvasca ne mogu se napraviti mnoga testa u kojima uživamo, poput onih za pizzu, krofne ili slasne kiflice. Ukoliko u ovom vremenu pandemije... NESTAŠICA KVASCA NE TREBA DA BUDE PREPREKA, zamenu sigurno imate u kuhinji

Bez kvasca ne mogu se napraviti mnoga testa u kojima uživamo, poput onih za pizzu, krofne ili slasne kiflice. Ukoliko u ovom vremenu pandemije korona virusa slučajno ostanete bez kvasca – ne paničite, postoje zamene pomoću kojih možete napraviti svoje omiljeno testo i sigurno ih imate u svojoj kuhinji.

Zamenama za kvasac možda, ipak, nećete postići potpuno isti efekat i nećete dobiti istu teksturu testa, prenosi vecernji.hr ali za prvu pomoć ovi saveti su najbolje što može da se uradi.

1. Soda bikarbona i sok od limuna

Prilikom kombinovanja kvasca, brašna i vode oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava i oslobađa se ugljendioksid koji pomaže kod podizanja testa. Sličan efekat može se postići kombinacijom sode bikarbone i limunove kiseline. Ako ste ljubitelj kulinarstva, sigurno ćete se setiti da se ova kuhinjska zamena za kvasac koristi kod spremanja određenih kolačića. Ako želite uspešnu zamenu za kvasac, pripazite na količinu.

Možete koristiti sok limuna ili mleko u kombinaciji sa sirćetom. Dodajte sve sastojke prema receptu, zatim jednake količine sode bikarbone i soka od limuna koje se poklapaju sa količinom kvasca koju zahteva recept. Isto se odnosi i na kombinaciju mleka i sirćeta. Da bi testo nadošlo mora se staviti u rernu odmah nakon dodavanja sastojaka, a peče se kao i testo sa kvascem.

2. Prašak za pecivo

Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda i sadrži sodu bikarbonu i kiseline. Kao i kvasac, prašak za pecivo će podstaći dizanje testa i to tako što deluje dvostruko: reaguje na tečnost (kad dođe u dodir sa vlagom kiselina reaguje u sodi bikarboni i stvaraju se mehurići ugljendioksida) i reaguje na temperaturu (kad se zagreje, ovi mehurići se množe i tako utiču na podizanje testa). Prašak za pecivo reaguje čim dođe u dodir sa toplotom i vodom, i za razliku od kvasca, ne treba mu puno vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...