Firme u Srbiji mogu da kupuju i prodaju kriptovalute

Kad se bitkoin nađe u bilansima

InvesticijeNovacSrbijaVesti

10.4.2021 10:21 Autor: Gordana Bulatović 0

Kad se bitkoin nađe u bilansima Kad se bitkoin nađe u bilansima
Svaka firma može da kupuje bitcoine, kao i svaku drugu digitalnu imovinu. Pravni režim te kupovine zavisi samo od toga da li će se... Kad se bitkoin nađe u bilansima

Svaka firma može da kupuje bitcoine, kao i svaku drugu digitalnu imovinu. Pravni režim te kupovine zavisi samo od toga da li će se kupovina obaviti pre ili posle 30. juna ove godine, kada počinje da se primenjuje Zakon o digitalnoj imovini.

Ukoliko se kupovina realizuje pre početka primene pomenutog zakona, ona ne potpada pod poseban pravni režim, dozvoljena je, ali još uvek ne posebno regulisana. Nakon 30. juna ove godine, sve firme i preduzetnici biće obavezni da o kupovini kriptovaluta izveštavaju Narodnu banku Srbije. Ukoliko, ipak, kupuju valutu preko posrednika koji ima licencu, on će umesto kupca i izvršiti prijavu NBS.

Prema rečima Aleksandra Matanovića, jednog od pionira u oblasti trgovanja kriptovalutama u regionu Zapadnog Balkana i vlasnika kompanije ECD koja je osnovala prvu platformu za promet digitalnom imovinom, od dana donošenja Zakona o digitalnoj imovini, zarada od trgovanjem kriptovalutama smatra se kapitalnom dobiti. U tom smislu, ona se oporezuje poreskom stopom od 15 odsto.

„Preko naše online platforme radimo prodaju, ali i otkup kriptovaluta. Proces je relativno jednostavan, sve se odvija preko platforme. Korisnik prvo podnese zahtev gde navodi koju kriptovalutu želi da kupi ili proda, kao i iznos. Nakon toga, takođe putem platforme, ali i na svoju e-mail adresu dobija instrukcije za plaćanje. Čim se evidentira uplata dinara ili kriptovaluta, u roku od nekoliko minuta se vrši prebacivanje kriptovaluta na digitalni novčanik korisnika ili se isplaćuju dinari na njegov bankovni račun. Ceo proces je automatizovan i funkcioniše 24/7“, objašnjava Matanović.

On dodaje i da se porez na kapitalnu dobit od 15 odsto plaća samo ako su kriptovalute prodate po višoj ceni od nabavne – odnosno oporezuje se samo zarada.

„Zato je veoma bitno da se prilikom kupovine, ona adekvatno dokumentuje, kako bi se prilikom poreza mogla dokazati nabavna cena. U suprotnom, verovatno bi se smatralo da je nabavna cena nula, pa bi se plaćao porez na ceo iznos“, ističe suvlasnik ECB, prve platforme za trgovanje kriptovaluta u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...