"Svemirska vrteška" ozbiljnija nego što je prvobitno prijavljeno

Kako je ruski modul zavrteo Međunarodnu svemirsku stanicu van kontrole

LifestyleVestiZanimljivosti

4.8.2021 20:05 Autor: Marko Miladinović 0

Kako je ruski modul zavrteo Međunarodnu svemirsku stanicu van kontrole Kako je ruski modul zavrteo Međunarodnu svemirsku stanicu van kontrole
Prošle nedelje, katastrofa je zamalo pogodila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), kada je pristigli ruski modul Nauka slučajno upalio svoje potisnike i pokrenuo stanicu da... Kako je ruski modul zavrteo Međunarodnu svemirsku stanicu van kontrole

Prošle nedelje, katastrofa je zamalo pogodila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), kada je pristigli ruski modul Nauka slučajno upalio svoje potisnike i pokrenuo stanicu da se okreće oko svoje ose.

Američka svemirska agencija NASA je prvobitno saopštila da se ISS zarotirala oko 45 stepeni od svog prvobitnog položaja, ali kasnije je istraživanje časopisa The New York Times utvrdilo da se stanica okretala maltene krug i po, odnosno 540 stepeni, pre nego što su je članovi posade stavili pod kontrolu.

NASA je naknadno poslala novo saopštenje, u kojem je pojasnila da je u prvim minutima po događaju, njen službenik za vođenje, navigaciju i kontrolu u Kontroli misija zabeležio odstupanje od 45 stepeni, ali da su kasnije rezultati ažurirani, nakon analize stvarne divergencije. Međutim, oni nisu saopšteni javnosti, podseća portal Space.com.

Sama rotacija ISS odvijala se veoma usporeno, brzinom od pola stepena u sekundi, što znači da je za dostizanje punog kruga bilo potrebno 12 minuta.

Posada u stanici je, kažu, reagovala profesionalno i hladnokrvno, te ispravila leteću laboratoriju u Zemljinoj orbiti za 180 stepeni unapred, tako je vraćajući u početni položaj. Moglo je, po svoj prilici, doći do prave havarije, da su potisnici bili duže uključeni i da se sve dešavalo prilikom priključenja ruskog modula, ali on je već bio pripojen na matičnu bazu.

U izveštajima medija ne kaže se čijom greškom je došlo do uključenja potisnika.

ISS je u orbiti već skoro 23 godine, a trenutno je na njoj posada od sedmoro astronauta. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...