Inovirano izdanje Priručnika o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou

Kako jedinice lokalnih samouprava mogu da pojačaju podršku investitora?

InvesticijePreduzetnikSrbijaVesti

17.10.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kako jedinice lokalnih samouprava mogu da pojačaju podršku investitora? Kako jedinice lokalnih samouprava mogu da pojačaju podršku investitora?
Kako je prošlo skoro pet godina od izdavanja prvog Priručnika o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou, iz Stalne konferencije gradova i opština... Kako jedinice lokalnih samouprava mogu da pojačaju podršku investitora?

Kako je prošlo skoro pet godina od izdavanja prvog Priručnika o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou, iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) istakli su da neki delovi više ne odgovaraju aktuelnom stanju, te je izdato novo izdanje ovog priručnika.

Naime, kako bi stvorila jedinstven okvir za izgradnju kapaciteta i postupanje predstavnika jedinica lokalnih samouprava, angažovanih na poslovima privlačenja investicija i podršku direktnim investicijama, SKGO je 2017. godine izdala Priručnik o privlačenju i realizaciji investicija na lokalnom nivou, prenosi eKapija.

„Postojala je realna potreba da se isti dopuni, uskladi, revidira, inovira sa novom regulativom i uslovima za privlačenje i realizaciju direktnih investicija, kako bismo pomogli jedinicama lokalne samouprave da se usmeravaju u ovoj oblasti na pravi način. Privlačenje investicija jedna je od bazičnih nadležnosti jedinice za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima“, podsetili su iz SKGO.

Dodaju da su u stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta lokalne samouprave pre svega fokusirane na poslovnu infrastrukturu kroz infrastrukturno opremanje zemljišta, odnosno opremanje industrijskih zona.

Naglašeno je da je novim dokumentom SKGO ponudila sve potrebne informacije i praktične, optimalne primere u ovoj oblasti, a u skladu sa ulogom koju lokalne samouprave imaju kao subjekt ulaganja prepoznat u Zakonu o ulaganjima.

„Ovim Priručnikom obuhvaćeni su svi važni aspekti aktivnosti na privlačenju investicionih projekata i podršci investicionim projektima, uključujući razumevanje motiva i pokretača direktnih investicija, specifičnosti pojedinih investicionih projekata i izazove angažovanja na ovim poslovima“, piše na sajtu SKGO.

Naglašeno je da bi inovirano izdanje Priručnika jedinice lokalnih samouprava trebalo da koriste i pojačaju aktivnosti u pravcu stručne i tehničke podrške investitorima.

„Priručnik je dopunjen i u delu koji se odnosi na postinvesticionu podršku, kako bi jedinice lokalne samouprave ovladale mehanizmima i alatima koji im mogu pomoći da kompanije pokrenu i nove projekte na istoj lokaciji, ali i u delu strateškog okvira za privlačenje investicija u smislu potpunog usklađivanja sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju SKGO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...