Proizvod namenjen klinikama i sportistima

Srpski naučnik osmislio inovativni uređaj za praćenje disanja

Firme u fokusuHi-techInovacijePreduzetnikSrbija

4.10.2022 11:11 Autor: Julijana Vincan 9

Srpski naučnik osmislio inovativni uređaj za praćenje disanja Srpski naučnik osmislio inovativni uređaj za praćenje disanja
Ideja za prenosivi medicinski uređaj za praćenje disanja u bolnici ili van nje, kao i za procenu kondicije – „Breathe4U“ firme Flexisense, proistekla je... Srpski naučnik osmislio inovativni uređaj za praćenje disanja

Ideja za prenosivi medicinski uređaj za praćenje disanja u bolnici ili van nje, kao i za procenu kondicije – „Breathe4U“ firme Flexisense, proistekla je iz naučnog rada Marka Spasenovića. On je radeći na međunarodnom projektu, gde je zadatak tima bio da predloži niz malih senzora koji se nose na telu i koji bi merili što veći broj fizioloških parametara osobe, kao naučni saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu dobio ideju za novi projekat.

Na tržištu smo vrlo lako pronašli senzore temperature tela, EKG, rada srca i nivoa kiseonika u krvi, ali nismo mogli da pronađemo nijedan komercijalno dostupan nosivi senzor disanja. Prionuli smo na posao da sami napravimo takav senzor od novog materijala koji se zove grafen, i to je i dalje predmet istraživanja na institutu. U međuvremenu sam osnovao spin-off kompaniju koja se bavi izradom senzora disanja od komercijalno dostupnih komponenti. Taj proizvod nazvali smo Breathe4U“, objašnjava Marko Spasenović.

Breathe4U je samolepljiva traka koja se kači na telo u predelu abdomena ili grudi i koja, povezana sa elektronikom, prikazuje u realnom vremenu širenje i skupljanje grudi prilikom disanja. Uređaj je preko Bluetooth veze povezan sa aplikacijom na telefonu koja prikazuje zasad samo grafik u realnom vremenu.

„Takav uređaj bi mogao da bude od koristi kondicionim i ličnim trenerima, kako bi pratili pravilnost disanja sportiste. Takođe, i pulmološkim klinikama i bolnicama, pri praćenju toka respiratornih bolesti. Trenutno smo u fazi validacije vrednosti našeg rešenja na ova dva tržišta, što znači da radimo direktno sa trenerima i pulmolozima, ne bi li utvrdili tačno koliko vredi Breathe4U u odnosu na konkurenciju„, istakao je naš sagovornik.

Finansiranje i validacija vrednosti projekta

Fond za inovacionu delatnost procenio je vrednost projekta na 4,2 miliona dinara, dok je učešće Fonda 3,4 miliona.

„Imam svesrdnu pomoć kolega sa posla, porodice i prijatelja. Svi su se zainteresovali za proizvod, naročito otkako smo uspeli u kratkom roku da napravimo prototip, a mnogi ljudi koje poznajem žele da doprinesu u svom domenu ekspertize. Breathe4U je rezultat višegodišnjeg truda. Teško je odrediti kada je tačno počeo proces razvijanja proizvoda, s obzirom na to da je proistekao u nastavku dugogodišnjeg razvoja različitih fizioloških senzora, čime se aktivno bavim u svom naučno-istraživačkom radu“, naveo je Marko Spasenović.

Izvor: Flexisense

On je naglasio da se razvoj samog uređaja dramatično ubrzao sa početkom projekta koji finansira Fond za inovacionu delatnost kroz program „Pametni početak“ (Smart Start).

„Od početka projekta do radnog prototipa trebalo nam je nešto više od dva i po meseca. Projekat nam je obezbedio ne samo finansiranje već i mentorsku podršku, koja je od velikog značaja za tim koji nema iskustvo iz prve ruke sa razvojem proizvoda. Takođe, podrška Fonda nam je pomogla da usmerimo i isplaniramo razvoj u narednih šest meseci“, otkrio je Spasenović i dodao da biznis plan razvijaju u saradnji sa mentorom tokom trajanja programa „Pametni početak“.

Jasni podaci posebna prednost

Tehnologije koje se mogu nazvati konkurentne njihovoj uglavnom koriste pojaseve koji moraju da se navuku preko glave ili zakače sa zadnje strane tela. Za razliku od tih proizvoda, Breathe4U je u obliku nalepnice koja se jednostavno stavi na telo.

„Zapravo ne postoji komercijalno dostupan proizvod namenjen sportistima ili klinikama koji će u realnom vremenu prikazivati disanje subjekta. Neki od dostupnih proizvoda prikazuju usrednjenu vrednost broja udaha po minutu u nekom vremenskom periodu, što nije od koristi za slučajeve upotrebe koje smo mi zamislili“, naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, treneri su vrlo zadovoljni što sa Breathe4U mogu na svom telefonu da prate kako njihov sportista diše tokom treninga, što nijedno drugo rešenje ne može da ponudi.

  • Dunja5

    4.10.2022 #1 Author

    Zanimljivo i nadam se korisno.

    Odgovori

  • Anna

    4.10.2022 #2 Author

    Svakako koristan izum. Sigurno će naći primenu i u sportu i u medicini.

    Odgovori

  • Dea

    4.10.2022 #4 Author

    Samo da bide svima dostupno

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.10.2022 #5 Author

    Ovo je sjajan izum,velika prednost je sto pacijenta i vezbaca u svakom trenutku mogu da prate preko monitora ili telefona…

    Odgovori

  • VOJKAN

    4.10.2022 #6 Author

    Srpski naučnici imaju dosta potencijala, treba im dati vetar u leđa

    Odgovori

  • BRANA19

    5.10.2022 #7 Author

    Dobra ideja..

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.10.2022 #8 Author

    Vrlo korisno.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.10.2022 #9 Author

    Mi smo pametna zemlja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...