Hrvatska očekuje smanjenje inflacije

Kamatne stope na kredite ostaju iste

BankeNovacRegionVesti

20.10.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kamatne stope na kredite ostaju iste Kamatne stope na kredite ostaju iste
Predsednik Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović kaže da bi rastuća inflacija mogla da se smanji u narednih šest do devet meseci. On naglašava da je... Kamatne stope na kredite ostaju iste

Predsednik Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović kaže da bi rastuća inflacija mogla da se smanji u narednih šest do devet meseci. On naglašava da je povećanje kamatnih stopa na kredite malo verovatno.

Adrović ističe da finansijske institucije moraju da slede uputstva Evropske centralne banke koja neće uskoro menjati kamatne stope, prema njegovim rečima, najverovatnije do 2023. godine.

“Treba reći da je dobar deo kredita zaključen s fiksnom ili delimično fiksnom kamatom na pet ili 10 godina i da nisu svi krediti vezani uz euribor kamatu, već i nacionalnu referentnu stopu koja raste dizanjem cena depozita. Sve dok su cene depozita niske, nema razloga da se taj parametar menja, dakle ne bi trebalo očekivati nikakvu revoluciju na tom planu”, kaže Zdenko Adrović, prenosi HRT.

Foto: Rawpixel.com

Podsetimo, Hrvatsku javnost uzmenirila je izjava guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića koji je rekao da bi rate građanima s dugoročnim kreditima, odobrenim uz varijabilne kamatne stope mogle da rastu od 10 do čak 20 odsto. Guverner je rekao da je njegova izjava ustvari najcrnji scenario, o kome se priča od 2015. godine.

Ekonomisti, međutim smatraju da nema razloga za paniku.

“Dok raste broj zaposlenih građana, kao i prosečna plata, nema nikakvog razloga da se u takvim okolnostima zaoštavaju uslovi vraćanja kredita. Bez obzira da li je kredit u kunama ili evrima, najvažnije je, kažu ekonomisti, da kamatna stopa bude fiksna”, rekao je Hrvoje Japunčić, finansijski analitičar.

Ukupno zaduženje građana iznosi više od 140 milijardi kuna (oko 18,6 milijardi evra), od čega je oko 77 milijardi, odnosno 55 odsto kredita – u kunama. Zaduženja s valutnom klauzulom iznose više od 63 milijarde kuna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...