Kredit možete garantovati i hipotekom

Samo tri banke u Srbiji odobravaju pozajmice sa 10 odsto učešća

BankeNovac

10.10.2021 16:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Samo tri banke u Srbiji odobravaju pozajmice sa 10 odsto učešća Samo tri banke u Srbiji odobravaju pozajmice sa 10 odsto učešća
Pandemija je razorila mnoge segmente ekonomije, ali na potražnju za kreditima nije imala značajnog uticaja. Prema rečima bankara, činjenica da su kamate na rekordno... Samo tri banke u Srbiji odobravaju pozajmice sa 10 odsto učešća

Pandemija je razorila mnoge segmente ekonomije, ali na potražnju za kreditima nije imala značajnog uticaja. Prema rečima bankara, činjenica da su kamate na rekordno niskom nivou čini kredite dostupnim stanovništvu.

Međutim, neke pozajmice od banke možete dobiti samo uz obavezno učešće.

Po odluci Narodne banke Srbije, svi krediti indeksirani u stranim valutama (trenutno su u ponudi samo oni indeksirani u evrima) mogu se realizovati samo uz obavezno učešće klijenta. Krediti koji su indeksirani najčešće su dugoročni (rok otplate preko 12 meseci), a tu spadaju potrošački, auto krediti i, naravno, stambeni kredit.

„Za potrošačke i kredite za kupovinu automobila obavezno je učešće od 30 odsto, dok se za stambeni kredit podrazumeva učešće od 20 procenata. To je deo koji klijent mora obezbediti iz sopstvenih sredstava. Od 19. juna 2020. godine NBS je bankama dala predlog da učešće za stambeni kredit koriguju na 10 procenata. Za sada je mali broj banaka prihvatio da radi po tom predlogu“, objašnjava za Biznis.rs kreditna savetnica Snežana Vukmirović.

Ona dodaje da, s obzirom na to da je reč o predlogu, a ne uredbi po kojoj poslovne banke moraju postupiti, većina njih nije menjala svoju poslovnu politiku i kriterijume rizika.

Često se dešava da za kupovinu nekretnine koja se nalazi na manjim katastarskim opštinama banka traži učešće od 30 odsto ili ukoliko je budući dužnik zaposlen u nekoj od delatnosti koja je ugroženija trenutnom situacijom.

Kako bi došli do učešća za kredit klijentima su na raspolaganju dve mogućnosti – da obezbede novac iz sopstvenih sredstava ili da uzmu pozajmicu u banci koja će im omogućiti učešće.

Radni sto
Foto: Rawpixel.com

„Klijent može da obezbedi učešće iz sopstvenih sredstava, dok je drugi model gotovinski kredit kojim će dopuniti iznos do potrebnog za realizaciju stambenog  kredita, naravno ako klijent ima dovoljnu kreditnu sposobnost da iznese obe rate“, napominje Vukmirović.

Naša sagovornica naglašava da postoji i treća mogućnost, a to je da klijent obezbedi dodatnu nekretninu koja je podobna za upis hipoteke, pa da aplicira u banci za stambeni kredit bez učešća. Određene banke imaju i tu mogućnost, važno je da se pored nekretnine koja se kupuje obezbedi još jedna odgovarajuće tržišne vrednosti, locirana u gradskoj sredini.

Hipoteka je založno pravo na nepokretnosti koje ovlašćuje poverioca (banku) da, ako dužnik ne isplati dug po dospelosti, zahteva naplatu potraživanja obezbeđenog hipotekom iz vrednosti nepokretnosti. To je garancija banci da može naplatiti svoja potraživanja prodajom nekretnine, ukoliko dužnik ne bude mogao da otplaćuje svoj kredit. Hipoteka nastaje trenutkom upisa u Registar nepokretnosti. Vlasništvo nad nekretninom ima kupac i nesmetano može raspolagati njome, stanovati, rentirati je, prodati.

Banke koje posluju u Srbiji najčešće u svojoj ponudi imaju gotovinske kredite sa hipotekom, koje klijenti uglavnom koriste za kupovinu objekata koji ne mogu biti predmet finansiranja putem stambenih kredita, kao što su garaže koje se kupuju naknadno, vikendice, placevi, nekretnine sa nedovoljnim stepenom izgrađenosti, kao i za kupovinu predmeta veće vrednosti za koje se ne odobravaju namenski krediti, kao što su splavovi ili brodovi, čamci.

Kreditna savetnica Snežana Vukmirović ističe da neke banke daju mogućnost i da se nekretnina kupi bez učešća, ali da je važno znati da takav model kredita možda neće podržati svaka banka .

„Svega tri banke trenutno na tržištu nude model kreditiranja sa 10 odsto učešća, najčešće ćete naići na ponudu sa 20 procenata učešća. U određenim situacijama kada postoji problem sa radnim stažom, kreditnom istorijom, poslodavcem klijenta, banka može zatražiti i veće učešće. Maksimalni iznos učešća nije definisan, pa tako klijent može aplicirati za kredit i sa učešćem od 50 procenata ili više ukoliko tako želi i ima mogućnosti“, navodi Snežana Vukmirović.

 • Mara

  10.10.2021 #1 Author

  Bas lepo

  Odgovori

 • Ljubinka

  10.10.2021 #2 Author

  Loše stanje na tržištu.

  Odgovori

 • GocaBG

  10.10.2021 #3 Author

  Nadam se da ce to usvojiti i ostale banke…

  Odgovori

 • Danijela

  10.10.2021 #4 Author

  Svaka banka tezi da ima sto vise klijenta ali zbog situacije su i oni poostrili kriterijume za lakse dobijanja neke od pozajmica.

  Odgovori

 • IVAN

  8.11.2022 #5 Author

  Nadam se da ce to usvojiti i ostale banke…

  Odgovori

 • HEPO

  22.5.2023 #6 Author

  A i to je sitnica

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...