Potraživanje za uplatu doprinosa ne može da zastari

Šta mogu da urade zaposleni ako je poslodavac ugasio firmu, a nije plaćao doprinose?

AnalizaPoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusu

11.10.2021 11:51 Autor: Ljiljana Begović 18

Šta mogu da urade zaposleni ako je poslodavac ugasio firmu, a nije plaćao doprinose? Šta mogu da urade zaposleni ako je poslodavac ugasio firmu, a nije plaćao doprinose?
Najčešći sporovi iz radnog odnosa jesu neuplaćeni doprinosi koji su važni za evidenciju staža, za bivše zaposlene, kod Fonda PIO. Najgora situacija u kojoj... Šta mogu da urade zaposleni ako je poslodavac ugasio firmu, a nije plaćao doprinose?

Najčešći sporovi iz radnog odnosa jesu neuplaćeni doprinosi koji su važni za evidenciju staža, za bivše zaposlene, kod Fonda PIO. Najgora situacija u kojoj se mogu naći bivši zaposleni je da je preduzeće u kojem su radili prestalo da postoji, odnosno da je izbrisano iz registra privrednih subjekata i da nema pravnog sledbenika.

Iz Fonda PIO za Biznis.rs kažu da počev od 1. januara 2018. godine Fond na osnovu podataka iz podnetih poreskih prijava od strane poslodavca utvrđuje podatke o stažu i zaradi preuzimanjem podataka iz podnetih poreskih prijava. Ukoliko prijave nisu podnete, podaci o stažu i zaradi neće biti registrovani u matičnoj evidenciji.

“Ukoliko osiguranik nema registrovane prijave M4 za određene godine za period pre 1. januara 2018. godine to može da znači da poslodavac nije uplatio doprinose za taj period ili da je uplatio doprinose, ali nije predao prijave M4 Fondu, pa iz tog razloga nisu mogli biti uneti podaci o stažu i zaradi u bazu matične evidencije. Da bi se tačno utvrdili podaci o uplati doprinosa i stažu, prvo se kod pravnog sledbenika preduzeća ili u arhivu grada vrši provera da li su doprinosi uplaćeni. Ukoliko postoje podaci, Fond po službenoj dužnosti registruje podatke u bazu matične evidencije. Ukoliko je preduzeće brisano iz registra privrednih subjekata i nema pravnog sledbenika, lice neće moći da izvrši potraživanje svojih neuplaćenih doprinosa”, objašnjavaju iz Fonda PIO.

Dešava se da zaposleni tek pred odlazak u penziju saznaju da doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu izmireni. Srećom, potraživanje za uplatu doprinosa ne može da zastari.

“Potraživanje uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ne može da zastari jer je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da je uplata doprinosa trajna zakonska obaveza poslodavca. Za naplatu poreza i doprinosa nadležna je Poreska uprava”, ističu naši sagovornici.

Čekanje u redu
Foto: Shutterstock

Sa druge strane postoji mogućnost da osiguranici sami plate doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za periode kada su bili u radnom odnosu, odnosno u osiguranju, a za koje poslodavac nije platio doprinose, i to samo ukoliko je taj period osiguranja neophodan za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (pravo na penziju ili pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje).

Veliki problem uglavnom imaju zaposleni koji su pred penzijom i koji tek pri obračunu naknade saznaju da im poslodavac pre 20-30 godina nije redovno plaćao doprinose.

“Dešava se da se u bazi matične evidencije kod nekih osiguranika uoče nepravilnosti, pogrešno evidentirani podaci ili da neki podaci o osiguranju nedostaju. S obzirom na to da su u ranijem periodu poslodavci sve evidencije vodili ručno, razumljivo je da je dolazilo do grešaka i propusta. Zbog toga se u toku postupka ostvarivanja prava vrše temeljne provere podataka o osiguranju kod poslodavaca i na osnovu dokumentacije kojom raspolažu osiguranici. Iz tog razloga preporuka je da osiguranici, pre podnošenja zahteva za penziju, provere svoje podatke koji su registrovani u bazi matične evidencije, kako bi na vreme mogli da reaguju na uočene nepravilnosti”, naglašavaju iz Fonda PIO.

Zahtev za izdavanje Uverenja o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji o osiguranicima može se podneti u svakoj filijali Fonda PIO (lično, putem pošte ili preko e-Šaltera).

Osiguranici svoje podatke registrovane u matičnoj evidenciji o osiguranicima mogu da proveravaju i elektronski preko servisa na sajtu Fonda PIO www.pio.rs, kao i na portalu e-Uprava Republike Srbije (usluge za građane).

 • Strahinja

  11.10.2021 #1 Author

  Sve ovo ok zvuci, ali bas i nije funkcionisalo u praksi

  Одговори

 • Milovan94

  11.10.2021 #2 Author

  Ne može ništa.

  Одговори

 • Анонимни

  11.10.2021 #4 Author

  Moja firma je bila u stečaju od već 5 godina sada je prodata IPM zlatara Majdanpek,Imamo 3 zaostale zarade dali sada imamo pravo da nam isplate naše zarađene plate,

  Одговори

 • strelac

  11.10.2021 #5 Author

  I sta sada to znaci?Da li treba da stalno proveravamo da li je poslodavac platio doprinose ili je to posao poreske da obilazi firme i kontrolise?I sta ce covek koji je pred penzijom i sazna da mu nisu placali pre 10 godina,jer treba sam da juri bivse poslodavce?Valjda treba da ta poreska redovno proverava da li se uplacuje.

  Одговори

 • Tatjana

  11.10.2021 #7 Author

  Radnik uvek u najtezoj poziciji

  Одговори

  • Violet

   12.10.2021 #8 Author

   U interesu radnika je da proverava, ali i odgovornost poslodavca da ispuni svoju obavezu.

   Одговори

   • Lik Orijent

    13.10.2021 #9 Author

    Jao kakva mudrolija, mora da je još neko pomagao u rađanju ovakve revolucionarne misli.
    Poreska uprava juri i opominje male firmice odmah 5og u sledećem mesecu ako nisu izmirile obaveze za prethodni, ali zato ovi veliki mogu da se voze i po par godina, pa onda dolazi do ovakvih situacija. Tako se „desio“ Miroslav Bogićević i njemu slični koji su u crno zavili mnoge.

    Одговори

 • GocaBG

  11.10.2021 #10 Author

  Mislim da nista ne moze da uradi…

  Одговори

 • Danijela

  11.10.2021 #11 Author

  Zakon treba vise da stiti radnika.

  Одговори

 • Mara

  11.10.2021 #12 Author

  Mogu da plate i odu u penziju

  Одговори

 • Gaga

  11.10.2021 #13 Author

  Pa pravo je pitanje zasto poreska uprava ne reaguje cim u zakonskom roku poslodavac ne uplati doprinose. Cist propust drzave, preko ledja radnika

  Одговори

 • Ljubinka

  12.10.2021 #14 Author

  Koliko je primenljivo u praksi je veliko pitanje.

  Одговори

 • Lutajući putnik

  12.10.2021 #15 Author

  Realno ne moze nista.

  Одговори

 • Zzz

  13.10.2021 #16 Author

  Suprugu su sporne 4 god. Isli smo do PIO fonda vise puta kažu nije uplaćen radni staž, pitam se kako je to moglo da prodje , kako je mogla da prodje odjava radnika na PIO bez razduživanja. Mislite da je radnik smeo da proverava poslodavca? Dajete opciju da radnik sam uplati,zar to nije opet kazna za zaposlenog? Produženi radni vek, samouplate…. Pitam se šta je sledeće

  Одговори

 • Žarko

  27.9.2022 #17 Author

  Sasvim slučajno sam saznao da imam razliku u dužini radnog staža…i shvatio sam da je Delta sport uredno unosila radni staž u radnu knjižicu, ali nije nigde evidentirano u PIO fondu. Tada su to bile firme Delta Look, Delta Still i na kraju Delta sport. Od 2006. Do kraja 2008. 3 godine. Šta sad?

  Одговори

 • Mirko

  21.2.2023 #18 Author

  Jedini i najveći krivac poreska uprava,sve lopov do lopova.šta treba da rade zaposleni da svaki mesec traže listing o radnom stažu.sreća pa su zaposleni u PIO ljubazni,kad se pojavio samo što negrizu

  Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...