HNB o statističkim indikatorima kamatnih stopa

Kamatne stope u Hrvatskoj za stanovništvo u julu blago smanjene

BankeNovacRegionVesti

2.9.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kamatne stope u Hrvatskoj za stanovništvo u julu blago smanjene Kamatne stope u Hrvatskoj za stanovništvo u julu blago smanjene
Kamatne stope za najvažnije vrste kredita koji su odobreni u julu za stanovništvo uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada, pri čemu su kod... Kamatne stope u Hrvatskoj za stanovništvo u julu blago smanjene

Kamatne stope za najvažnije vrste kredita koji su odobreni u julu za stanovništvo uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada, pri čemu su kod kredita u kunama na osnovi dopuštenih prekoračenja manje za 0,39 procentnih poena na godišnjem nivou, a kod stambenih kredita s valutnom klauzulom za 0,07 odsto, saopšteno je iz Hrvatske narodne banke (HNB).

„Kod glavnih kategorija kredita odobrenih stanovništvu, u julu 2022. najviši prosek kamatnih stopa bio je za kredite u kunama na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima, 6,96 odsto, što je za 0,39 odsto manje nego u julu 2021. godine, a najniži za stambene kredite odobrene s valutnom klauzulom, 2,49 odsto, što je za 0,07 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine“, ističe se u objavi Hrvatske narodne banke o statističkim indikatorima kamatnih stopa, prenosi Seebiz.

Prosek kamatnih stopa za oročene depozite u kunama u julu 2022. godine iznosio je 0,05 odsto za stanovništvo, što je za 0,03 procenta manje nego u istom mesecu prethodne godine, dok su proseci kamatnih stopa za oročene depozite stanovništva u evrima iznosili 0,09 odsto za kratki rok i 0,1 odsto za dugi rok, navode iz HNB.

Za razliku od indikatora za stanovništvo, kod nefinansijskih društava se beleži rast kamatnih stopa.

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinansijskim preduzećima u julu ove godine najviši prosek kamatnih stopa bio je kod dugoročnih kredita u kunama, 2,79 odsto, odnosno za 0,38 odsto više nego u istom mesecu 2021. godine, a najniži kod kratkoročnih kredita u evrima, 1,17 odsto, odnosno za 0,61 odsto više nego u julu prošle godine.

Uz porast kamatnih stopa kod poslednje navedene vrste kredita, još veća promena beleži se kod kratkoročnih dolarskih kredita, za 1,6 odsto više nego u julu 2021. godine, a to je posebno došlo do izražaja tokom posljednjih nekoliko meseci u 2022. godini, saopšteno je iz HNB.

  • VERA

    3.9.2022 #1 Author

    Mozda ce to povecati kupovinu stanova.

    Odgovori

  • FRUIT04

    4.9.2022 #2 Author

    Izgleda da se stvari polako vracaju na staro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...