usled očekivanja recesije u evropi i severnoj americi

Kanada iznenadila povećanjem kamatne stope za 100 baznih poena

BankeNovacSvetVesti

13.7.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kanada iznenadila povećanjem kamatne stope za 100 baznih poena Kanada iznenadila povećanjem kamatne stope za 100 baznih poena
Banka Kanade podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za 100 baznih poena, što je iznenadilo tržište. Uspon u sredu bio je najveći u Kanadi... Kanada iznenadila povećanjem kamatne stope za 100 baznih poena

Banka Kanade podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za 100 baznih poena, što je iznenadilo tržište. Uspon u sredu bio je najveći u Kanadi u više od dve decenije i zatekao je tržišta kada je centralna banka signalizirala sve agresivnije napore da izbegne rastuću inflaciju.

Povećanje je podiglo referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto, dok su ekonomisti očekivali da će ga centralna banka povećati na 2,25 odsto, prenosi Financial Times.

Kreatori politike rekli su da je inflacija u Kanadi bila „viša i upornija“ nego što su naveli u aprilskom izveštaju o monetarnoj politici i „verovatno će ostati“ oko osam odsto u narednih nekoliko meseci. Banka je u saopštenju za javnost navela da postoji rizik od ukorenjene inflacije.

„Potrošači i preduzeća očekuju da će inflacija biti viša duže vreme, povećavajući rizik da rastuća inflacija postane ukorenjena u određivanju cena i plata“. Ako se to dogodi, ekonomski troškovi vraćanja stabilnosti cena će biti veći“, navodi se u saopštenju.

Odgovor na taj rizik bio je najagresivniji rast kamatne stope od 1998. godine.

Odluka je doneta pošto investitori očekuju recesiju u Evropi i Severnoj Americi zbog ograničenja u snabdevanju i rastućih troškova duga koji su usporili rast.

Inflacija bi mogla da izazove recesiju ako dođe do spirale plata i cena, gde visoke cene podstaknu plate, navela je Banka Kanade u svom izveštaju o monetarnoj politici objavljenom u sredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...