nakon ove odluke pale akcije pojedinih banaka

Španija uvodi privremeni porez na ekstra dobit banaka i energetskih kompanija

BankeEUNovacU fokusuVesti

13.7.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Španija uvodi privremeni porez na ekstra dobit banaka i energetskih kompanija Španija uvodi privremeni porez na ekstra dobit banaka i energetskih kompanija
Španska vlada će „pogoditi“ elektroenergetsku industriju i banke privremenim porezom na ekstra dobit za koju očekuje da će prikupiti sedam milijardi evra u razdoblju... Španija uvodi privremeni porez na ekstra dobit banaka i energetskih kompanija

Španska vlada će „pogoditi“ elektroenergetsku industriju i banke privremenim porezom na ekstra dobit za koju očekuje da će prikupiti sedam milijardi evra u razdoblju od 2023. do 2024. godine kako bi pomogla građanima da se nose s rastućom inflacijom.

Nakon ove odluke, akcija Sabadell banke pale su za čak 12 odsto, dok su Bankinter i Caixa banka pale za oko 10 odsto, povukavši prema nadole španski indeks najlikvidnijih akcija IBEX 35, prenosi Reuters.

Premijer Pedro Sančez (Pedro Sánchez) rekao je u Parlamentu, u svom govoru o stanju nacije, da bi godišnji prihod u 2023. i 2024. godini od poreza na ekstra dobit elektroenergetskih kompanija ostvaren ove i iduće godine trebalo da dosegne po dve milijarde evra, dok bi priliv od tog poreza za finansijske institucije trebalo iznositi 1,5 milijardi evra godišnje.

Sančez je naglasio da će vlada uvesti taj porez „za velike banke jer su one već počele da profitiraju od (očekivanog) povećanja kamata“, prenosi Reuters.

Analitičari, međutim, kažu da su banke pod povećanim pritiskom zbog straha od recesije i mogućnosti da povećanje kamata ne bude tako veliko kao što se očekivalo.

„Uticaj na španske banke bio je trenutan jer ova mera nije bila očekivana i došla je kao hladan tuš“, rekla je Nuria Alvarez (Nuria Álvarez), analitičarka brokerske kuće Renta 4.

Ovaj namet će predstaviti dodatni pritisak na sposobnost zajmodavaca da generišu dobit, rekla je ona, dodajući da su banke čije su operacije uglavnom usmerene na domaće tržište više pogođene od onih s diverzifikovanim tržištem poslovanja, kao što su BBVA ili Santander, čije su akcije pale za oko pet odsto, prenosi Reuters.

Deonice elektroprivreda Iberdrola i Naturgi su, tako, pale između 0,4 i 0,7 odsto.

Sančez je takođe rekao da je inflacija, velikim delom izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, najveća bolest privrede koja osiromašuje sve, a posebno najranjivije grupe.

On je najavio dodelu od 100 evra mesečno u obliku dopunskih stipendija za studente starije od 16 godina koji već primaju stipendije, kao i besplatne karte za više putovanja železnicom na prigradskim i međugradskim linijama od septembra do kraja decembra.

Takođe je dao zeleno svetlo master planu za razvoj nekretnina koji predviđa izgradnju 12.000 stambenih jedinica u Madridu. Ova odluka je izazvala rasprodaju nekih bankarskih deonica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...