kanadska vlada pod pritiskom

Kanada priprema potencijalne tarife za kineska e-vozila nakon SAD i EU

Vesti

21.6.2024 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kanada priprema potencijalne tarife za kineska e-vozila nakon SAD i EU Kanada priprema potencijalne tarife za kineska e-vozila nakon SAD i EU
Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) priprema potencijalne nove tarife na električna vozila kineske proizvodnje, kako bi se Kanada uskladila sa akcijama koje... Kanada priprema potencijalne tarife za kineska e-vozila nakon SAD i EU

Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) priprema potencijalne nove tarife na električna vozila kineske proizvodnje, kako bi se Kanada uskladila sa akcijama koje preduzimaju SAD i Evropska unija, tvrde ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Vlada tek treba da donese konačne odluke o tome kako dalje, ali će verovatno uskoro objaviti početak javnih konsultacija o tarifama koje bi direktno pogodile kineski izvoz električnih vozila u Kanadu, su rekli zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, prenosi Bloomberg,

Trudo je bio pod sve većim pritiskom kako u svojoj zemlji tako i inostranstvu da sledi vođstvo administracije američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), koja je u maju objavila plan za skoro četvorostruko povećanje tarifa na električna vozila kineske proizvodnje, do konačne stope od 102,5 odsto.

Evropska unija je prošle nedelje saopštila da planira da poveća tarife na kineska električna vozila, podižući te namete do 48 odsto na neka vozila.

Zapadne demokratije su sve više zabrinute zbog kineske prekomerne proizvodnje ključnih dobara, videći to kao pokušaj da dominiraju lancima snabdevanja.

Električna vozila na baterije, poput BYD, agresivno su krenula da osvajaju globalno tražište, navodi Bloomberg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.