na kineskim putevima sve više vozila na baterije

Prodaja e-automobila u maju porasla u Kini i SAD – da li je rano za optimizam?

AutomobiliInovacijeIzdvajamoPoslovanje

17.6.2024 17:15 Autor: Miljan Paunović 5

Prodaja e-automobila u maju porasla u Kini i SAD – da li je rano za optimizam? Prodaja e-automobila u maju porasla u Kini i SAD – da li je rano za optimizam?
Proizvođači električnih vozila (EV) u Kini beleže rast u maju, pa je udeo e-automobila u ukupnoj prodaji u ovoj zemlji iznosio 40 odsto, odnosno... Prodaja e-automobila u maju porasla u Kini i SAD – da li je rano za optimizam?

Proizvođači električnih vozila (EV) u Kini beleže rast u maju, pa je udeo e-automobila u ukupnoj prodaji u ovoj zemlji iznosio 40 odsto, odnosno – četiri od deset putničkih vozila imalo je „utikač“.

Sa oko 955.000 novih električnih automobila i plug-in hibrida proizvođači se približavaju granici od milion u apsolutnom iznosu, prenosi Electrive.com. Jedini put kada su kineski proizvođači prodali više od milion električnih vozila u toku meseca bio je kraj prošle godine – novembar i decembar 2023.

U maju je registrovano 105.000 više novih energetskih vozila (NEV), odnosno čistih EV i plag-in hibrida u odnosu na april 2024. godine. To je povećanje od 12, odnosno 33 odsto.

Prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), oko 583.000 svih novih NEV-a u maju su bila električna vozila na baterije (BEV), a 371.000 su bili plug-in hibridi (PHEV). Za BEV ovo odgovara povećanju od 12,5 procenata na godišnjem nivou i 12 procenata u poređenju sa aprilom.

Na kineske puteve tokom maja ukupno je izašlo 2,42 miliona novih vozila, na električni pogon i sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako se navodi, u odnosu na maj 2023. i prethodni mesec, prodaja je tako ostala gotovo nepromenjena (razlika od 1,5 odsto i 2,5 procenata, respektivno).

Udeo NEV u maju dostigao je rekordnih 39,5 odsto. Drugim rečima, nikada ranije nije na put krenulo toliko automobila na baterije u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Foto: Jan Woitas/DPA

S obzirom na pažnju, ali i očekivanja koja se pridaju vozilima na električni pogon, ovi rezultati su ohrabrujući, i ne dolaze samo iz Kine. Nekoliko velikih proizvođača automobila prijavilo je rast prodaje u maju koji je bio podržan snažnim EV i hibridnim rezultatima, prema izveštajima iz auto-industrije.

Hyundai Motor America je prijavio rast prodaje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nekoliko njegovih elektrificiranih modela imalo je najbolji rezultat u maju, uključujući potpuno električne Ionik 5 i Ionik 6 i hibridne verzije Tucson i Santa Fe. Sve u svemu, prodaja električnih vozila porasla je za 42 odsto u odnosu na prošli maj, navodi u svojoj analizi portal Tech Brew.

Iz ove kompanije su istakli da u odnosu na prošlu godinu beleže povećanje prodaje od 50 odsto, i da EV i hibridi dobijaju sve više na popularnosti.

Sestrinski brend Kia prijavio je najveću mesečnu prodaju električnih vozila ikada, i to neverovatnih 127 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, podstaknuto prodajom novog SUV-a EV9.

Američka Honda je navela „snažnu prodaju elektrificiranih modela“ kao jedan od razloga za rast prodaje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine u maju. Istaknute su hibridne verzije CR-V i Accord, kao i novi Prologue EV. Fordova prodaja električnih i hibridnih vozila porasla je za skoro 65 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ali, analitičari iz S&P Global Mobility navode da treba oprezan sa ovim tržištem, jer s druge strane postoje zalihe električnih vozila koje rastu brže od prodaje.  

Uprkos očekivanoj „promenljivosti iz meseca u mesec“, analitičari S&P očekuju da će prodaja električnih vozila nastaviti da raste, pa bi taj rast mogao na majski da bude još 7,6 odsto. Analitičari kažu da se očekuje da će ta cifra porasti u narednim mesecima sa predstavljanjem novih modela kao što su Chevy Equinox EV, Fiat 500e i Jeep Wagoneer S.

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji porasla je za 13,7 odsto u aprilu u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći skok od prošlog oktobra, saopštio je u sredu evropski organ auto-industrije, nakon što su registracije pale u martu.  

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) saopštilo je da je porast na velikim tržištima Španije, Nemačke, Francuske i Italije doveo do povećanja, dok je rani Uskrs dodao dva dodatna prodajna dana u mesecu.

IEA prognozira rast prodaje EV u 2024.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenila je da bi prodaja električnih automobila mogla da dostigne oko 17 miliona u 2024. godini, što predstavlja oko jedan od pet prodatih automobila širom sveta.

Tržišni udeo električnih vozila mogao bi da dostigne i do 45 odsto u Kini, 25 odsto u Evropi i preko 11 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama, podstaknut konkurencijom među proizvođačima, padom cena baterija i automobila i stalnom podrškom politike, navodi se u saopštenju agencije.

 • Dux011

  18.6.2024 #1 Author

  Pa dobro je to.

  Odgovori

 • Inquiete

  18.6.2024 #2 Author

  Trebalo bi sačekati za procenu…

  Odgovori

 • DUCA

  18.6.2024 #3 Author

  Polako raste prodaja e-automobila.

  Odgovori

 • STEPA

  19.6.2024 #4 Author

  Svake godine će biti sve veći procenat.

  Odgovori

 • SENSEI

  19.6.2024 #5 Author

  Ovo je popriličan razvoj elektronike u globalnoj autoindustriji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.