Suša ometa poljoprivrednike

Kasni setva soje i kukuruza u Argentini

SvetVesti

23.11.2022 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kasni setva soje i kukuruza u Argentini Kasni setva soje i kukuruza u Argentini
Setva kukuruza i soje u Argentini kasni zbog suše, pa je u zemlji koja je svetski važan izvoznik proizvoda od soje zasađeno skoro dvostruko... Kasni setva soje i kukuruza u Argentini

Setva kukuruza i soje u Argentini kasni zbog suše, pa je u zemlji koja je svetski važan izvoznik proizvoda od soje zasađeno skoro dvostruko manje ove biljke nego prošle godine. Kada je reč o kukuruzu zasađeno je za trećinu manje nego u 2022. godini, što je najporiji tempo setve u poslednje dve decenije.

Suša je već smanila rod pšenice u Argentini za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Osim suše, na slabe prinose utiče atmosferski fenomen La Nina, koji se dešava kada su površinske vode u ekvatorijalnom Tihom okeanu hladnije od uobičajenih vrednosti, prenosi Reuters.

Ciklus može izazvati produžene sušne uslove za soju i kukuruz što bi dovelo do smanjenja prinosa. Trenutne temperatura vetrova i okeana, uključujući one u Indijskom okeanu, mogle bi da podrže dalje jačanje La Nine u narednim nedeljama. Najgori prinosi kukuruza i soje u Argentini (uključujući 2009. i 2018. godinu) desili su se tokom umereno jakih manifestacija La Nine, ali ne tokom najjačih.

Indeks zdravlja vegetacije u Argentini pokazuje dobro stanje, a pokrivenost zemljišta sušom u najvažnijim poljoprivrednim regionima je blizu najvišeg nivoa u protekloj deceniji. Uprkos sporom tempu sadnje, argentinsko Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će soja biti zasađena na većoj površini nego prošle godine. Reč je o 16,5 miliona hektara.

Istovremeno, biće smanjena površina za sadnju kukuruza na 10,2 miliona hektara. Ministarstvo je odlučilo i da poveća rezerve kukuruza u odnosu na prošlu godinu tako što će ograničiti izvoz, dok će zalihe soje biti prepolovljene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...