AVIONI ZAPADNIH AVIOKOMPANIJA ZAOBILAZE BELORUSIJU

Kašnjenja i porast troškova letenja alternativnom rutom

EUSvetVesti

25.5.2021 16:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kašnjenja i porast troškova letenja alternativnom rutom Kašnjenja i porast troškova letenja alternativnom rutom
Po direktivi lidera Evropske unije aviokompanije su počele da zaobilaze vazdušni prostor Belorusije, zbog čega su suočene sa kašnjenjima i povećanom potrošnjom goriva. Avioni... Kašnjenja i porast troškova letenja alternativnom rutom

Po direktivi lidera Evropske unije aviokompanije su počele da zaobilaze vazdušni prostor Belorusije, zbog čega su suočene sa kašnjenjima i povećanom potrošnjom goriva. Avioni kompanija AirFrance, KLM, Lufthansa i British Airways od utorka lete iznad Letonije umesto tradicionalnom rutom iznad Belorusije.

Vazdušni prostor iznad Belorusije deo je glavne rute za letove između Azije i Evrope. Zabranom preleta evropskim aviokompanijama Belorusija može ostati bez 60 do 70 miliona dolara godišnjih naknada za vazdušni tranzit, ocenila je vazduhoplovna konsultantska kuća Friendly Avia Support, navodi Bloomberg.

Foto: Tanjug/AP

Niskobudžetne kompanije Wizz Air i Ryanair takođe su započele letenje zaobilaznim rutama, pokazuju podaci veb portala za praćenje aviona FlightRadar24. Beloruska kompanija Belavia takođe bi mogla da se suoči sa značajnim gubicima, nakon što joj je Velika Britanija suspendovala operativnu dozvolu za sletanje u inostranstvu, a isto su najavile i neke zemlje članice EU.

Zapadni lideri oštro su osudili prinudno prizemljenje aviona kompanije Ryanair na relaciji Atina-Viljnus, koje se odigralo u nedelju, kada je beloruska kontrola letenja naložila njegovo sletanje u Minsk zbog navodne opasnosti od bombe. Avion sa 171 putnikom presreo je beloruski vojni lovac bombarder, a po sletanju na aerodrom lokalne vlasti su uhapsile opozicionog aktivistu i blogera Romana Protaševiča.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...