Centralna banka obećala različite mehanizme pomoći

Kina najavljuje proaktivne mere za stabilizaciju finansija u 2022. godini

AnalizaBankeNekretnineNovacSvetU fokusuVesti

28.12.2021 19:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina najavljuje proaktivne mere za stabilizaciju finansija u 2022. godini Kina najavljuje proaktivne mere za stabilizaciju finansija u 2022. godini
Kina preduzima različite mere kako bi dala stimulans stabilizaciji rasta u sledećoj godini, a različita ministarstva obećavaju proaktivnije mere za preokretanje usporavanja izazvanog sve... Kina najavljuje proaktivne mere za stabilizaciju finansija u 2022. godini

Kina preduzima različite mere kako bi dala stimulans stabilizaciji rasta u sledećoj godini, a različita ministarstva obećavaju proaktivnije mere za preokretanje usporavanja izazvanog sve većim padom imovine, slabom potrošnjom i korona virusom, a rezultat tih mera trebalo bi da bude rast od pet odsto.

Budući da je pritisak na privredu ove zemlje sve veći, najviši državni zvaničnici usaglasili su se da je prioritet ekonomske politike osiguranje ekonomske stabilnosti na kojem bi bespogovorno trebalo da rade svi regioni.

Narodna banka Kine (People’s Bank of China – PBOC) koristiće različite mehanizme kako bi likvidnost očuvala na, kako je navedeno u saopštenju, razumnom i dovoljnom nivou, i osigurala rast kredita.

Takođe, kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će sprovoditi odgovornu fiskalnu politiku kako bi stabilizovalo rast, sa većim smanjenjem poreza i naknada planiranim za 2022. godinu, piše Bloomberg.

Foto: Bloomberg/Printscreen

Podsetimo, kineska ekonomija je usporila u poslednjih nekoliko meseci, a pad na tržištu nekretnina predstavio je dodatni udar na građevinski sektor koji je ionako opterećen dugovima, ali i na industrijsku proizvodnju građevinskog materijala. Zbog svega toga je na delu pad cena nekretnina, a investicije i privatna potrošnja su slabi.

Pojava omikron soja korona virusa u takvim okolnostima samo predstavlja dodatnu pretnju ekonomiji, jer bi mogla da pogodi potražnju za izvozom, a stroga okruženja unutar granica mogu dodatno smanjiti potrošnju.

Prodaja stanova je u novembru opala za 20 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je rast maloprodaje usporio 3,9 odsto u odnosu na 2021. godinu jer su ljudi ostajali kod kuće, poštujući restriktivne mere protiv korona virusa, dok je jedino porasla industrijska proizvodnja za 3,9 odsto, podseća Bloomberg.

Početkom decembra, PBOC je dozvolila bankama da smanje referentnu kamatnu stopu za pet baznih poena, a smanjena je i kamatna stopa za program rekreditiranja malih preduzeća.

Takođe, očekuje se da će ova banka tokom 2022. godine napraviti više ustupaka u odnosu na 2021, naročito ako se tržište nekretnina i privatna potrošnja ne stabilizuju, a nakon što je u saopštenju iznela obećanje da će sledeće godine pružiti veću podršku ekonomiji.

Guverner Ji Gang (Yi Gang) je naveo da će fokus biti na tome da finansije bolje služe realnoj ekonomiji, na taj način što će se održavati stabilan nivo rasta kredita kako bi se novčana masa i ukupno socijalno finansiranje povećali istim tempom kao i nominalni BDP, piše Bloomberg.

Kada je reč o fiskalnoj politici, smanjenje poreza i naknada u sledećoj godini će premašiti procenjen bilion juana (157 milijardi dolara), a država je lokalnim vlastima dala dozvolu da prodaju obveznice u vrednosti od 1,46 biliona juana, kako bi ubrzala potrošnju, a lokalne vlasti bi trebalo da blagovremeno koriste taj novac.

Takođe, ministar trgovine Vang Ventao (Wang Wentao) rekao je da će ministarstvo učiniti sve kako bi se podstakla potrošnja, ali i spoljna trgovina i strane investicije.

„Trebalo bi brzo da uvedemo nove politike i mere koje ispunjavaju zahteve unakrsnih i anticikličnih prilagođavanja“, rekao je on, dodajući da će rastuće cene sirovina i troškovi rada i transporta biti izazov za održavanje stabilnog rasta spoljne trgovine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...