U planu je i povećanje potrošnje čiste energije

Kina objavila petogodišnji zeleni plan razvoja za industrijske sektore

EkologijaPoslovanjeSvetU fokusuVesti

5.12.2021 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina objavila petogodišnji zeleni plan razvoja za industrijske sektore Kina objavila petogodišnji zeleni plan razvoja za industrijske sektore
Kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) je predstavilo petogodišnji plan koji ima za cilj zeleni razvoj njenih industrijskih sektora. Ministarstvo je tako obećalo... Kina objavila petogodišnji zeleni plan razvoja za industrijske sektore

Kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) je predstavilo petogodišnji plan koji ima za cilj zeleni razvoj njenih industrijskih sektora.

Ministarstvo je tako obećalo i obavezalo se na smanjenje emisija ugljenika i zagađivača, kao i promovisanje industrije u nastajanju kako bi se ispunila obaveza na vrhuncu emisije ugljenika do 2030. godine. 

Iza ovog plana se krije ambicija najvećeg svetskog emitera gasova sa efektom staklene bašte da postane „ugljenik-neutralan“ do 2060. godine, piše Reuters.

MIIT je podsetilo i na važeće ciljeve smanjenja emisije ugljen-dioksida za 18 odsto, a energetskog intenziteta za 13,5 odsto do 2025. godine, prema planu koji obuhvata period od 2021. do 2025. godine.

Takođe je rečeno da će se striktno kontrolisati kapaciteti u sektoru čelika, cementa, aluminijuma i drugim sektorima.

Zagađenje vazduha
Ilustracija / Foto: Pexels.com

Ministarstvo je ovom planu dodalo i da će povećati potrošnju čiste energije i podstaći upotrebu energije vodonika, biogoriva i goriva dobijenih iz otpada u industriji čelika, cementa, hemijskoj i drugim industrijama.

Plan takođe ima za cilj da promoviše racionalnu eksploataciju mineralnih resursa kao što su ruda gvožđa i obojenih metala, kao i da razvije upotrebu recikliranih izvora, piše Reuters.

Podsetimo, Kina je kao najveći zagađivač vazduha u svetu bila na meti kritika na konferenciji u Glazgovu zbog odsustva predsednika Si Đinpinga, tim pre što su kineske vlasti tokom održavanja sastanaka objavile da su povećale proizvodnju uglja za milion tona dnevno.

Zemlja, koja za proizvodnju električne energije zavisi 60 odsto od uglja, poslednjih meseci se suočila sa nestankom struje i u skladu s tim je povećala eksploataciju uglja.

Ipak, zagađenje vazduha je značajno smanjeno poslednjih godina u Pekingu, koji bi trebalo da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara u februaru 2022. godine, ali je grejna sezona podstakla dalje zagađenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...