Domaći stručnjaci osmislili 'xEco Odžak'

Nova aplikacija prikazuje emisije zagađujućih materija u vazduhu

EkologijaInovacijeLifestylePreduzetnikZdravlje

17.11.2021 15:17 Autor: Julijana Vincan 0

Nova aplikacija prikazuje emisije zagađujućih materija u vazduhu Nova aplikacija prikazuje emisije zagađujućih materija u vazduhu
Domaći stručnjaci koji stoje iza Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i xEco napravili su novu aplikaciju za prikaz količina zagađujućih supstanci emitovanih u vazduh u... Nova aplikacija prikazuje emisije zagađujućih materija u vazduhu

Domaći stručnjaci koji stoje iza Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i xEco napravili su novu aplikaciju za prikaz količina zagađujućih supstanci emitovanih u vazduh u Republici Srbiji – xEco Odžak (‘eXtreme ECOlogy’ – Ekstremna ekologija).

Preko nje se, kako je objašnjeno, može videti kako na nivou sekunde izgleda kada se desetine miliona kilograma zagađujućih materija emituje u vazduh. To je, kako kažu – ‘obrtometar trovanja uživo’.

„Aplikacija xEco Vazduh koristi podatke o emisijama zagađujućih materija u vazduhu, koje su u periodu od 2016. do 2020. godine emitovali ‘veliki’ zagađivači, koji su u obavezi da podatke o izmerenim ili procenjenim količinama ovih materija dostavljaju u Nacionalni registar izvora zagađivanja koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine. Ovi podaci su javno dostupni“, obrazloženo je za Biznis.rs iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Naime, aplikacija na osnovu srednjih godišnjih emisija pojedinih polutanata izvršava proračun u realnom vremenu svodeći emisije na najmanju vremensku jedinicu – jedan sekund, te tako simulira realne emisije od početka godine do sadašnjeg trenutka i prikazuje količine polutanata emitovane u svakoj sledećoj sekundi.

„Inspiracija za izradu aplikacije je poznati svetski statistički portal Worldometer, koji mnoge statističke parametre na svetskom nivou prikazuje kao svojevrsne ‘brojače’ i na taj način povećava vidljivost i značaj mnogih bitnih podataka koji inače ostaju neprimećeni. Ideja je, dakle, da se kroz ovakav prikaz podigne nivo zainteresovanosti javnosti za problem zagađenja vazduha kroz prikaz činjeničnog stanja na jednostavan i lako shvatljiv način“, naglasili su naši sagovornici.

Aplikacija prikazuje podatke za period od četiri godine svrstavajući zagađujuće materije u osam grupa zagađivača: Gasovi sa efektom staklene bašte; Drugi gasovi; Neorganske supstance; Ostale organske supstance; Organske supstance koje sadrže hlor; Pesticidi; Teški metali; Ostalo.

xEco Odžak podatke prikazuje u četiri forme:

  1. Rang listu emitera izabrane zagađujuće materije prema srednjim godišnjim emisijama za period od 2016. do 2020. godine uz numerički prikaz simuliranih emisija u tekućoj godini u realnom vremenu na osnovu istih podataka.
  2. Dijagram ukupnih godišnjih emisija odnosno emisija pojedinačnog postrojenja za izabranu zagađujuću materiju u periodu od 2016. do 2020. godine.
  3. Raspodelu, odnosno udeo pojedinih postrojenja tj. preduzeća u emisijama izabrane zagađujuće materije u periodu od 2016. do 2020. godine u grafičkoj formi – ‘treemap’.
  4. Geografske lokacije (centralna tačka matične opštine) sa markerima izvora zagađivanja, gde veličine markera označavaju relativni udeo pojedinog izvora u ukupnim prosečnim emisijama izabrane zagađujuće materije na graduiranoj podlozi koja vizuelizira raspodelu emisija na teritoriji Republike Srbije.

Aplikacija je dostupna na sajtu xEco Odžak ili za korišćenje putem Android telefona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...