Podsticaj za američku kompaniju

Kina naručila 50 aviona Boeing 737 MAX

SvetVesti

19.9.2024 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina naručila 50 aviona Boeing 737 MAX Kina naručila 50 aviona Boeing 737 MAX
China Development Bank Financial Leasing saopštila je da će njena jedinica za iznajmljivanje aviona naručiti 50 komada Boeing 737 MAX 8, što je veliki... Kina naručila 50 aviona Boeing 737 MAX

China Development Bank Financial Leasing saopštila je da će njena jedinica za iznajmljivanje aviona naručiti 50 komada Boeing 737 MAX 8, što je veliki podsticaj za proizvođača aviona koji se suočava sa padom kineskih narudžbina i štrajkom radnika u fabrikama.

Kupovina Boeing aviona u Kini značajno je usporena od 2018. godine kada su se pogoršali trgovinski odnosi između Kine i SAD, a proizvođač se suočio sa dugim čekanjem na povratak MAX modela u upotrebu u Kini nakon dve smrtonosne nesreće. Ova narudžbina je najveća od kineskog kupca od kada je China Southern Airlines naručila isti broj MAX aviona 2015. godine, prenosi Reuters.

Isporuka aviona biće obavljena između 2028. i 2031. godine, a kompanija će time povećati udeo aviona sledeće generacije u svojoj floti. Boeing je u sredu saopštio da će privremeno poslati na prinudni odmor desetine hiljada zaposlenih, nakon što je oko 30.000 mašinista stupilo u štrajk u petak, što je zaustavilo proizvodnju najprodavanijeg aviona 737 MAX i drugih modela.

Ovo je prvi Boeingov štrajk od 2008. godine, i dodatno komplikuje tešku godinu za kompaniju, koja je počela kada je u januaru jedan panel vrata eksplodirao na novom avionu 737 MAX tokom leta.

Prošle nedelje, China Development Bank Financial Leasing takođe je objavila da će kupiti 80 Airbus A320neo aviona, sa isporukom koja će početi 2030. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.