Ograničenja stupaju na snagu 1. jula

Kina ograničava izvoz vazduhoplovne tehnologije

SvetVesti

30.5.2024 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina ograničava izvoz vazduhoplovne tehnologije Kina ograničava izvoz vazduhoplovne tehnologije
Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da će ograničiti izvoz vazduhoplovne i tehnologije povezane sa vazduhoplovstvom počev od 1. jula. U saopštenju objavljenom na zvaničnom... Kina ograničava izvoz vazduhoplovne tehnologije

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da će ograničiti izvoz vazduhoplovne i tehnologije povezane sa vazduhoplovstvom počev od 1. jula.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Ministarstva se navodi da je taj potez u cilju da se očuvaju nacionalna bezbednost i interesi i ispune međunarodne obaveze. Za izvoz artikala određenih po novim pravilima biće potrebne izvozne dozvole, objavila je agencija Beta pozivajući se na AP.

Dodaje se da će se ograničenje odnositi na avionske i vazduhoplovne motore i delove, opremu za proizvodnju motora, softver i tehnologiju.

Takođe će uključivati alate, kalupe, pribor i drugu opremu za obradu koja se koristi za pravljenje određenih materijala kao što je „superplastika“ vezana sa titanijumom, aluminijumom i njihovim legurama.

Peking i Vašington su ograničili izvoz proizvoda, tehnologije i opreme koji se smatraju vitalnim za nacionalnu bezbednost. Kina je uvela i sankcije nekim američkim proizvođačima vazduhoplovstva i odbrane, kao odgovor na prodaju američkog oružja Tajvanu, ostrvu sa samoupravom koje smatra svojom teritorijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.