Promena pokrenuta snažnim rastom u prvom kvartalu

MMF povećao prognozu za ekonomski rast Kine na pet odsto u 2024.

Svet

29.5.2024 10:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF povećao prognozu za ekonomski rast Kine na pet odsto u 2024. MMF povećao prognozu za ekonomski rast Kine na pet odsto u 2024.
MMF je unapredio svoju prognozu ekonomskog rasta Kine za ovu godinu, ali je upozorio Peking da treba da „ublaži“ industrijske politike koje mogu uticati... MMF povećao prognozu za ekonomski rast Kine na pet odsto u 2024.

MMF je unapredio svoju prognozu ekonomskog rasta Kine za ovu godinu, ali je upozorio Peking da treba da „ublaži“ industrijske politike koje mogu uticati na trgovinske partnere i poveća napore za podsticanje domaće potražnje.

Zaključujući svoju redovnu procenu stanja kineske ekonomije, stručnjaci MMF-a ocenili su da povećavaju svoju prognozu za rast bruto domaćeg proizvoda Kine u 2024. godini na pet sa 4,6 odsto. MMF je takođe povećao svoju prognozu za 2025. godinu sa 4,1 na 4,5 odsto, prenosi Financial Times.

Promena je pokrenuta snažnijim rastom u prvom kvartalu i nedavnim političkim inicijativama, naveo je MMF, jer je Peking olakšao monetarnu politiku i pojačao programe za ublažavanje duboke krize u sektoru nekretnina.

MMF je takođe ponovio pozive za restrukturiranje kineske ekonomije udaljavanjem od neefikasnih industrijskih politika koje podržavaju „prioritetne sektore“ i prelazak ka onima koji favorizuju domaću potrošnju. Cilj rasta za 2024. godinu koji je najavio Peking je oko pet odsto, isti kao i prošle godine i najniži u decenijama.

MMF je u svom saopštenju istakao da bi „ključni prioriteti“ za Kinu trebalo da „uključe preusmeravanje ekonomije ka potrošnji jačanjem socijalne sigurnosti i liberalizacijom sektora usluga kako bi se povećao potencijal rasta i stvorila radna mesta.“

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.