Ekonomije SAD, Kine, Rusije i Indije prevazišle očekivanja

MMF popravio prognozu globalnog rasta u 2024.

Svet

30.1.2024 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

MMF popravio prognozu globalnog rasta u 2024. MMF popravio prognozu globalnog rasta u 2024.
Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu globalnog rasta za ovu godinu na osnovu ekspanzije u SAD koja je bolja od očekivane, kao i... MMF popravio prognozu globalnog rasta u 2024.

Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu globalnog rasta za ovu godinu na osnovu ekspanzije u SAD koja je bolja od očekivane, kao i zbog fiskalnih stimulansa u Kini, istovremeno upozoravajući na rizike od ratova i inflacije.

Svetska ekonomija će ove godine porasti za 3,1 odsto, navedeno je u novom kvartalnom izveštaju, dok je MMF u oktobru prognozirao rast od 2,9 odsto. MMF je zadržao svoju prognozu za 2025. godinu nepromenjenom na 3,2 procenta, prenosi Bloomberg.

Svetska ekonomija klizi ka „mekom sletanju“ nakon što se suočila sa uticajem oštrih akcija centralnih banaka u pogledu kamatnih stopa na smanjenje inflacije, saopštio je MMF. Revidirajući prognozu rasta za 2024. godinu MMF je saopštio da su velike ekonomije, uključujući SAD, Kinu, Rusiju i Indiju u prošloj godini ostvarile bolje rezultate od očekivanih.

MMF je naveo da se verovatnoća teškog sletanja (recesija) povukla i da su rizici ravnomerno izbalansirani. Rast bi mogao biti viši od prognoziranog ako bi inflacija omogućila značajnije smanjenje kamatnih stopa, ako bi vlade povećale javnu potrošnju ili ako bi veštačka inteligencija povećala produktivnost.

MMF je upozorio na negativne rizike, uključujući nestabilnu situaciju i rat na Bliskom istoku, mogućnost da se inflacija pokaže žilavom i da su investitori bili preterani optimisti u pogledu očekivanja smanjenja kamatnih stopa ove godine, prenosi Reuters.

  • tamara71

    30.1.2024 #1 Author

    Fiskalni stimulis u Kini treba da ih zabrine..

    Odgovori

  • SUNCE

    31.1.2024 #2 Author

    Nisu ocekivali da ce Rusija i pored sankcina imati rast privrede pa im je to promenilo prognozu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...