Tehnološki projekat vlade u Pekingu

Kina investira 845 miliona dolara u razvoj ASSB baterija

AutomobiliHi-techInvesticijeLifestyle

30.5.2024 13:03 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina investira 845 miliona dolara u razvoj ASSB baterija Kina investira 845 miliona dolara u razvoj ASSB baterija
Kina planira da investira oko šest milijardi juana (845 miliona dolara) u razvoj tehnologije baterija sledeće generacije za električna vozila (EV), uprkos tome što... Kina investira 845 miliona dolara u razvoj ASSB baterija

Kina planira da investira oko šest milijardi juana (845 miliona dolara) u razvoj tehnologije baterija sledeće generacije za električna vozila (EV), uprkos tome što je njena industrijska politika izazvala zabrinutost zbog prekomerne proizvodnje i postala ključna tačka nezadovoljstva SAD i Evropske unije.

Ukupno šest kompanija, uključujući najvećeg svetskog proizvođača baterija CATL i velike proizvođače automobila, kao što su BYD i Geely, kvalifikovane su za vladinu podršku u razvoju potpuno čvrstih baterija (ASSB), prenosi CNN, pozivajući se na izvore kineskog izdanja China Daily. Projekat će voditi relevantna vladina ministarstava i komisija.

ASSB su nova tehnologija koja unapređuje tradicionalne litijum-jonske baterije (LIB) korišćenjem čvrstog, provodljivog elektrolita umesto tečnog ili gel materijala. Manje je verovatno da će se zapaliti ili eksplodirati u poređenju sa konvencionalnim baterijama i imaju veću gustinu energije, što ih čini bezbednijim i moćnijim.

Međutim, ove moćne baterije trenutno nisu široko dostupne zbog visokih troškova i poteškoća u masovnoj proizvodnji. Vest o planiranoj investiciji Pekinga dolazi u delikatnom trenutku za trgovinske odnose Kine sa Zapadom.

Ranije ovog meseca, američka administracija uvela je velike nove carine na kineska električna vozila, napredne baterije i druge proizvode. Američki zvaničnici kažu da žele da zaštite američke poslove i biznise od problema koje izaziva prekomerna proizvodnja određenih proizvoda u drugoj najvećoj ekonomiji na svetu.

Evropska komisija treba da objavi svoju odluku o tarifama za kineska EV vozila početkom sledećeg meseca, što bi moglo da izazove probleme za kineske proizvođače EV vozila koji izvoze stotine hiljada automobila u Evropu svake godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.