Produbljuje se ekonomski sukob Pekinga i Vašingtona

Kina pokrenula antidamping istragu plastike sa Zapada

SvetVesti

20.5.2024 16:57 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kina pokrenula antidamping istragu plastike sa Zapada Kina pokrenula antidamping istragu plastike sa Zapada
Ministarstvo trgovine Kine pokrenulo je u antidamping istragu o POM kopolimerima, vrsti inženjerske plastike, uvoženim iz Evropske unije, SAD, Japana i Tajvana. Ova plastika... Kina pokrenula antidamping istragu plastike sa Zapada

Ministarstvo trgovine Kine pokrenulo je u antidamping istragu o POM kopolimerima, vrsti inženjerske plastike, uvoženim iz Evropske unije, SAD, Japana i Tajvana. Ova plastika može delimično da zameni metale kao što su bakar i cink i ima različite primene, uključujući delove za automobile, elektroniku i medicinsku opremu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Istraga bi trebalo da bude završena za godinu dana, ali bi mogla biti produžena za šest meseci. Evropska komisija, koja nadgleda trgovinsku politiku EU, saopštila je da će pažljivo proučiti sadržaj istrage pre nego što odluči o daljim koracima. „Očekujemo da Kina osigura da ova istraga bude u potpunosti u skladu sa svim relevantnim pravilima i obavezama Svetske trgovinske organizacije (STO)“, navedeno je u saopštenju, prenosi Reuters.

Kineska istraga o plastici dolazi usred šireg trgovinskog spora sa SAD, koje su prošle nedelje objavile drastično povećanje carina na kineska električna vozila (EV), kompjuterske čipove, medicinske proizvode i drugu robu.

EU je u petak pokrenula trgovinsku istragu o kineskom limenom čeliku, najnoviju u nizu EU istraga o trgovini i subvencijama kineskih izvoznih proizvoda. EK prošlog septembra pokrenula istragu kako bi odlučila da li da uvede kaznene tarife na jeftinija kineska EV, za koja sumnja da se proizvode uz državne subvencije.

Peking tvrdi da je nedavni fokus SAD i Evrope na rizike za druge ekonomije zbog kineskog viška kapaciteta pogrešan. Kineski zvaničnici kažu da kritike potcenjuju inovacije kineskih kompanija u ključnim industrijama i precenjuju značaj državne podrške u njihovom rastu.

  • Jj992

    20.5.2024 #1 Author

    zanimljivo

    Odgovori

  • AJA

    20.5.2024 #2 Author

    Nije dibra vest da se produbljuje ekonomski sukob izmedju Pekinga i Vasingtona.

    Odgovori

  • LJUBOMIR

    20.5.2024 #3 Author

    Oho

    Odgovori

  • SUNCE

    21.5.2024 #4 Author

    Ekonomski rat izmedju Zapada i Kine ce trajati jos dugo jer Zapad ne moze da se pomiri sa ekonomskom snagom Kine i njihovom stopom rasta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.