Smirivanje trgovinskih tenzija nastalih tokom pandemije

Kina ukida previsoke carine na australijska vina

SvetVesti

29.3.2024 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Kina ukida previsoke carine na australijska vina Kina ukida previsoke carine na australijska vina
Australijska vlada upozorila je preduzeća u svojoj zemlji da se ne oslanjaju isključivo na Kinu za svoj ekonomski uspeh nakon što je Peking ove... Kina ukida previsoke carine na australijska vina

Australijska vlada upozorila je preduzeća u svojoj zemlji da se ne oslanjaju isključivo na Kinu za svoj ekonomski uspeh nakon što je Peking ove nedelje odlučio da ukine visoke carine na izvoz australijskog vina.

Pomoćnik ministra za trgovinu Tim Ejres (Tim Ayres) rekao je da je raznolikost trgovine „apsolutno važna“ za australijska preduzeća i da će vlada raditi sa proizvođačima vina na „diverzifikaciji njihovih trgovinskih tržišta“.

„Poslovno, nikada nije dobro stavljati sva jaja u jednu korpu“, rekao je Ejres novinarima na konferenciji za novinare u Kanberi u petak, prenosi Bloomberg.

Kineske carine na australijsko vino, neke od njih čak na nivou od 218 odsto, biće ukinute do kraja nedelje, što bi omogućilo povratak trgovanja koje je na svom vrhuncu vredelo 1,2 milijarde australijskih dolara (782 miliona dolara). Trgovinske sankcije bile su jedna od brojnih mera uvedenih australijskom izvozu na vrhuncu tenzija između Kanbere i Pekinga 2020. godine, nakon poziva tadašnjeg premijera Skota Morisona na nezavisnu istragu o poreklu virusa Covid-19.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da će ukinuti kaznene carine na australijski izvoz, rekavši da one više nisu neophodne „s obzirom na promene u relevantnim uslovima na tržištu vina“.

Nakon izbora laburističke vlade levog centra u maju 2022, odnosi između dve zemlje su poboljšani. Sastanci visokih zvaničnika su ponovo počeli i Peking je ukinuo trgovinske sankcije za ječam, vino, ugalj i drvo. Kina je najveći trgovinski partner Australije sa značajnom maržom.

Uprkos poboljšanju veza, australijske vlade oba politička ubeđenja guraju preduzeća da diverzifikuju svoje trgovinske partnere nakon kineskih trgovinskih sankcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...