Promena zakona o industrijskim odnosima

Australijski radnici neće morati da odgovaraju na pozive šefova izvan radnog vremena

SvetU fokusu

8.2.2024 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 6

Australijski radnici neće morati da odgovaraju na pozive šefova izvan radnog vremena Australijski radnici neće morati da odgovaraju na pozive šefova izvan radnog vremena
Australija će uvesti zakon koji će radnicima dati pravo da ignorišu nerazumne pozive i poruke svojih šefova izvan radnog vremena bez kazne, uz potencijalne... Australijski radnici neće morati da odgovaraju na pozive šefova izvan radnog vremena

Australija će uvesti zakon koji će radnicima dati pravo da ignorišu nerazumne pozive i poruke svojih šefova izvan radnog vremena bez kazne, uz potencijalne novčane kazne za poslodavce koji krše pravilo.

„Pravo na isključenje“ deo je niza izmena zakona o industrijskim odnosima koje je predložila savezna vlada u okviru parlamentarnog zakona, za koji kaže da će zaštititi prava radnika i pomoći u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života, prenosi Reuters.

Slični zakoni koji zaposlenima daju pravo da isključe svoje telefone već postoje u Francuskoj, Španiji i nekim drugim zemljama Evropske unije. Većina australijskih senatora najavila je da će podržati zakon, koji treba da spreči neplaćeni prekovremeni rad.

Vlada je u obrazloženju predloga zakona navela da neko ko nije plaćen 24 sata dnevno ne treba da bude kažnjen ako nije dostupan 24 sata dnevno. Predlog zakona uključuje i standarne prelaska sa privremenog na stalan posao, kao i minimalne uslove za privremene radnike i vozače kamiona.

Stranka Zelenih tvrdi da Australijanci imaju u proseku po šest nedelja neplaćenog rada godišnje, što vredi 60,13 milijardi dolara neisplaćenih plata u privredi.

  • LJUBOMIR

    8.2.2024 #1 Author

    Bravo!

    Odgovori

  • SUNCE

    8.2.2024 #2 Author

    Ni do sada nisu trebali.Ako su radnici,misu robovi

    Odgovori

  • ZVEZDA

    8.2.2024 #3 Author

    Lep zakon 😁

    Odgovori

  • Vale

    11.2.2024 #4 Author

    Naci ce se neka rupa u zakonu, kao I uvek

    Odgovori

  • MIKIMILE

    11.2.2024 #5 Author

    Podrska za sve radnike tako i treba

    Odgovori

  • BOBICA

    21.4.2024 #6 Author

    To ne treba niko da radi apsolutno, zato i postoji određeno radno vreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...