SMENA LIDERA U PRILIVU STRANIH INVESTICIJA U 2020.

Kina pretekla SAD po direktnim ulaganjima

InvesticijeNovacSvetVesti

25.1.2021 12:33 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina pretekla SAD po direktnim ulaganjima Kina pretekla SAD po direktnim ulaganjima
Kina je prošle godine pretekla SAD po obimu direktnih inostranih investicija i izbila na prvo mesto u svetu u toj kategoriji. U Kinu je... Kina pretekla SAD po direktnim ulaganjima

Kina je prošle godine pretekla SAD po obimu direktnih inostranih investicija i izbila na prvo mesto u svetu u toj kategoriji. U Kinu je tokom 2020. godine investirano 163 milijarde dolara, dok su SAD primile 134 milijarde investicija iz inostranstva.

Godinu dana ranije SAD su imale 251 milijardu dolara direktnih inostranih investicija, a Kina 140, prema izveštaju Konferencije UN o trgovini i razvoju, prenosi CNBC. Ukupni obim direktnih investicija iz inostranstva smanjio se za 42 odsto u 2020. godini na 859 milijardi dolara, što je za 30 procenata manje nego 2009. tokom svetske ekonomske krize.

Razvijene zemlje bile su više pogođene smanjenjem investicija, nego zemlje u razvoju. Direktne strane investicije u SAD opale su za 49 odsto, a u Evropskoj uniji za jednu trećinu, dok je prosek za razvijene zemlje 69 procenata. Zemlje u razvoju prosečno su izgubile 12 odsto direktnih ulaganja iz inostranstva, dok je Kina zabeležila rast za 4,0 odsto, što je posledica tamošnjeg uspeha u sprečavanju širenja epidemije korona virusa.

Drugi ekonomski pokazatelji takođe sugerišu da je Kina bolje od ostalih podnela teret pandemije. Peking je ranije ovog meseca izvestio o rastu BDP za 2,3 odsto tokom 2020. godine, kao jedina velika ekonomija sa pozitivnom godišnjom stopom ekonomskog rasta. Izveštaj UN objavljen je dan uoči obraćanja kineskog predsednika Si Đinpinga na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji će biti održan virtuelno.

Uprkos tome što je Kina pretekla SAD u protoku stranih direktnih investicija u 2020. ukupan fond stranih ulaganja ostaje mnogo veći u SAD, nego u Kini, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...