u suprotnosti sa potezima zapadnih zemalja

Kineska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu za kompanije

SvetVesti

21.8.2023 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu za kompanije Kineska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu za kompanije
Kineska centralne banka snizila je jednogodišnju osnovnu kamatnu stopu, koja služi kao referentna vrednost za korporativne zajmove, s 3,55 odsto na 3,45 odsto. Petogodišnja... Kineska centralna banka snizila referentnu kamatnu stopu za kompanije

Kineska centralne banka snizila je jednogodišnju osnovnu kamatnu stopu, koja služi kao referentna vrednost za korporativne zajmove, s 3,55 odsto na 3,45 odsto. Petogodišnja primarna kamatna stopa, koja služi kao referenca za hipoteke, u međuvremenu je ostala nepromenjena na 4,2 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Tom odlukom centralna banka želi da podstakne poslovne banke na odobravanje većeg broja kredita po povoljnijim kamatama.

Peking takvim merama želi da podstakne kinesku ekonomiju koja pokazuje znake hlađenja nakon oporavka nakon pandemije korona virusa.

Jednogodišnja glavna kamatna stopa, koja služi kao referentna vrednost za kredite kompanijama, smanjena je na novi najniži nivo, dok petogodišnja glavna kamatna stopa, koja služi kao referentna za hipoteke, takođe ostaje na rekordno niskom nivou.

Kineska centralna banka prethodno je u junu snizila obe referentne kamatne stope, i to s 3,65 na 3,55 odsto, te s 4,3 na 4,2 odsto.

Kineski napori su u suprotnosti s potezima SAD i drugih zapadnih zemalja, koje su bile prisiljene na niz povećanja kamatnih stopa istovremeno smanjujući ponudu novca kako bi ukrotile inflaciju.

Današnja odluka kineske centralne banke nije umirila ulagače koji od kineskih vlasti traže konkretnije mere za podsticanje ekonomskog rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...