Više od 20 država želi da pristupi međunarodnom savezu

Ramafosa za proširenje BRIKS-a

Svet

21.8.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ramafosa za proširenje BRIKS-a Ramafosa za proširenje BRIKS-a
Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa) izrazio je podršku proširenju međunarodnog saveza BRIKS, čiji predstavnici će se ove nedelje okupiti na godišnjem samitu u... Ramafosa za proširenje BRIKS-a

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa) izrazio je podršku proširenju međunarodnog saveza BRIKS, čiji predstavnici će se ove nedelje okupiti na godišnjem samitu u Johanesburgu.

„Prošireni BRIKS će predstavljati raznoliku grupu nacija koje dele zajedničku želju da stvore uravnoteženiji svetski poredak“, rekao je Ramafosa u televizijskom obraćanju naciji u nedelju, prenosi Bloomberg.

Samitu će prisustvovati generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) i više od 30 šefova afričkih država, kao i drugih lidera takozvanog “globalnog juga”.

Lideri BRIKS-a — Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike — održaće trodnevni samit koji počinje 22. avgusta, a moguće proširenje saveza je visoko na dnevnom redu. Više od 20 nacija se zvanično prijavilo za pridruživanje, rekao je Ramafosa.

Zvanično formiran 2009. godine, BRIKS se trudio da stekne onu vrstu geopolitičkog uticaja koji odgovara njegovom kolektivnom ekonomskom dometu.

Sadašnje članice bloka predstavljaju više od 42 odsto svetske populacije i čine 23 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda i 18 odsto trgovine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...