Optimistični ekonomski podaci u avgustu

Kineska maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašile očekivanja

SvetVesti

15.9.2023 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kineska maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašile očekivanja Kineska maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašile očekivanja
Maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini rasle su u avgustu brže nego što se očekivalo, pokazali su zvanični podaci u petak, nakon što su... Kineska maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašile očekivanja

Maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini rasle su u avgustu brže nego što se očekivalo, pokazali su zvanični podaci u petak, nakon što su kreatori politike pojačali stimulativne mere za podršku drugoj najvećoj ekonomiji u svetu.

Novi podaci su takođe istakli izazove u sektoru nekretnina, jer su cene novih kuća i stanova u velikim gradovima pale nakon perioda povećane zabrinutosti investitora zbog efekata prelivanja nelikvidnosti u sektoru nekretnina, prenosi Financial Times.

Industrijska proizvodnja porasla je u avgustu za 4,5 procenata na godišnjem nivou, dok je maloprodaja, što je pokazatelj potrošnje koja je ostala konstantno slaba, pojačana za 4,6 odsto prošlog meseca. Obe mere premašile su prognoze analitičara, kao i vrednosti u julu, kada su bile 3,7, odnosno 2,5 odsto.


Kineska ekonomija nastojala je da ubrza oporavak nakon što su posle tri godine početkom ove godine ukinute stroge mera protiv širenja pandemije. U međuvremenu došlo je do usporavanja aktivnosti u sektoru nekretnina i trgovini, a niska potražnja potrošača poljuljala je poverenje u ekonomiju Kine.

Drugi aspekti podataka objavljenih u petak pokazuju da je izazov dostizanje ciljanog rasta BDP-a za pet odsto u tekućoj godini. Investicije u osnovna sredstva opale su sa 3,4 u julu na 3,2 odsto, dok su cene novih stanova u 70 velikih gradova oslabile za 0,3 odsto. Investicije u nekretnine smanjene su za 8,8 odsto u prvih osam meseci 2023. godine.

Kineski referentni berzanski indeks CSI 300 nakratko je ojačao po objavljivanju rezultata, a zatim je potonuo za oko 0,9 odsto. Kineski kreatori politike poslednjih nedelja predstavili su niz stimulativnih mera kako bi podstakli rast. Narodna banka Kine smanjila je u četvrtak stopu obavezne rezerve za banke za 0,25 odsto na 7,4 odsto, čime je dodala likvidnost finansijskom sektoru.

  • MILIJANAC

    15.9.2023 #1 Author

    Sto se nisam rodila u Kini da imam sve one kineske proizvode za koje ni oni sami ne znaju čemu sluze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...